Uniunea Europeană urmează să propună un nou pachet de sancțiuni pentru a restricționa și mai mult capacitatea Moscovei de a-și susține mașinăria de război, potrivit unor surse Bloomberg. Măsurile vor include noi interdicții extinse de export pentru o serie de produse, tehnologii și componente care au fost identificate în armele rusești desfășurate în Ucraina, au declarat persoanele, care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta planurile.
Comisia Europeană, brațul executiv al UE, intenționează să propună, de asemenea, măsuri de export care vizează vehiculele grele – inclusiv camioanele și mașinile utilizate în mod normal în sectoarele forestier și agricol – precum și posibile restricții de import pentru cauciucul și asfaltul rusesc, potrivit surselor.
Posibila suită de măsuri nu a fost încă propusă în mod oficial și se poate schimba în continuare. Sancțiunile UE au nevoie de sprijinul tuturor statelor membre pentru a fi adoptate. Ambasadorii vor discuta măsurile în cursul acestei săptămâni, cu scopul de a aproba pachetul până la 24 februarie, când se împlinește un an de la invazia Rusiei în Ucraina.
Pachetul de măsuri, al zecelea din UE de la invazia Rusiei, ar putea introduce, de asemenea, sancțiuni pentru alte zeci de persoane și entități, au declarat sursele. De asemenea, UE ar putea sancționa în continuare grupul de mercenari ruși Wagner. Franța a făcut presiuni pentru a sancționa grupul, potrivit altor două persoane. Se estimează că Wagner controlează aproximativ 50.000 de soldați în Ucraina și este prezent, de asemenea, în țări din Africa Centrală și din Sahel.
Noul pachet va încerca să consolideze eforturile de blocare a celor care încearcă să ocolească sancțiunile UE prin interzicerea firmelor de a vinde exporturi și tehnologii-cheie către țări terțe care le furnizează apoi Rusiei. De asemenea, ar urma să includă măsuri suplimentare care vizează sectorul dronelor de la Moscova și importurile de drone din Iran.
În paralel, UE pregătește, de asemenea, noi sancțiuni împotriva Belarusului pentru rolul său în susținerea războiului Rusiei din Ucraina, aliniind restricțiile impuse Minskului la cele impuse Moscovei, a relatat anterior Bloomberg.
Comisia Europeană ar putea propune, de asemenea, sancțiuni împotriva mai multor bănci, dar unele națiuni se opun acestei măsuri, au precizat surse pentru Bloomberg.
Este puțin probabil ca UE să vizeze compania rusă de energie nucleară Rosatom ca parte a acestui pachet de măsuri, deoarece mai multe state membre se opun, a spus persoana respectivă. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, i-a îndemnat direct pe liderii UE săptămâna trecută să impună sancțiuni asupra firmei, susținând că aceasta este responsabilă de preluarea centralei nucleare din Zaporizhzhia și de luarea de ostatici a muncitorilor și deportarea copiilor acestora în Rusia.