Profiturile companiei franceze EDF în Marea Britanie cresc vertiginos după majorarea prețurilor la electricitate

EDF Sursă foto: Facebook/EDF

Divizia britanică a gigantului energetic francez EDF a revenit pe profit în 2022, stimulată de posibilitatea de a vinde electricitatea pe care o produce la un preț mai mare, informează BBC. Companiile energetice au înregistrat profituri în creștere de când prețurile la petrol și gaze au sărit după invazia Rusiei în Ucraina. Prețurile ridicate la energie au stârnit apeluri pentru ca firmele să plătească mai multe taxe, în condițiile în care multe gospodării sunt afectate de facturile ridicate la gaze și electricitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În cazul EDF, profitul subiacent a fost de 1,12 miliarde de lire sterline, comparativ cu o pierdere de 21 de milioane de lire sterline în 2021, în principal datorită performanței îmbunătățite a producătorilor săi de electricitate nucleară.

Dar furnizorul său de energie pentru consumatori din Marea Britanie a pierdut peste 200 de milioane de lire sterline în acest an.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

EDF a dat vina pe costul de cumpărare a energiei pentru clienți, care a fost mai mare decât prețurile stabilite în cadrul plafonului de preț al energiei.

Garanția prețurilor la energie plafonează costul mediu al energiei electrice și al gazului pentru o gospodărie la 2.500 de lire sterline pe an.

EDF, care furnizează gaze și electricitate pentru aproximativ cinci milioane de gospodării din Marea Britanie, este deținută în proporție de 84% de statul francez, dar va fi în curând naționalizată în totalitate.

EDF operează cinci centrale nucleare în Regatul Unit și deține un număr mare de parcuri eoliene.

Spre deosebire de producătorii care se bazează pe gaz pentru a produce energie, a beneficiat de prețuri mai mari la electricitate pe piețele angro în 2022, ceea ce i-a adus o creștere mare a veniturilor fără o creștere echivalentă a costurilor.

Compania a declarat că a investit peste 2,6 miliarde de lire sterline în 2022 în activitățile sale din Marea Britanie în domeniul nuclear, al energiei regenerabile și al clienților.

Compania a precizat că intenționează să investească alte 13 miliarde de lire sterline în Marea Britanie în următorii trei ani, în mare parte la Hinkley Point C, noua centrală nucleară construită în Somerset, care urmează să fie deschisă în 2027.

Aproximativ 2 miliarde de lire sterline vor fi investite în flota sa nucleară existentă din Marea Britanie și în proiecte de energie regenerabilă.

Guvernul confirmă sprijinul acordat centralei nucleare

Grupul EDF a afișat o pierdere subiacentă pentru 2022 de 4,99 miliarde de euro (4,44 miliarde de lire sterline), acuzând “declinul producției nucleare” și “impactul măsurilor excepționale de reglementare pentru a limita creșterea prețurilor pentru consumatori în 2022”.

Aceasta din urmă se referă la un plafon al prețurilor de consum impus de guvernul francez, ceea ce înseamnă că EDF a ajuns să vândă electricitatea la un preț mai mic decât a plătit pentru ea.

Acest lucru a costat grupul 8,2 miliarde de euro (7,3 miliarde de lire sterline) în acest an, a precizat grupul, ceea ce a șters efectiv cele 8,7 miliarde de euro (7,8 miliarde de lire sterline) pe care le-a obținut din “creșterile prețurilor de piață transferate clienților”.

Pierderea record de aproape 5 miliarde de euro vine în contextul în care compania se apropie de a deveni deținută integral de guvernul francez, preluarea urmând să fie finalizată în luna mai.

Cifra l-a determinat pe președintele și directorul general al firmei, Luc Rémont, numit în noiembrie, să se concentreze pe perspectivele viitoare mai degrabă decât pe problemele din trecut.

“Prioritatea noastră în acest moment este îmbunătățirea poziției financiare a EDF și sunt încrezător că beneficiile acțiunilor întreprinse vor începe să se vadă în 2023”, a declarat acesta.

‘Profituri extraordinare’

Companiile energetice au înregistrat profituri în creștere de când prețurile la petrol și gaze au sărit după invazia Rusiei în Ucraina.

Joi, Centrica, proprietarul British Gas, a afișat un profit record de 3,3 miliarde de lire sterline pentru anul 2022, deși doar 72 de milioane de lire sterline au provenit din partea activității sale care furnizează energie în casele din Marea Britanie.

Prețurile ridicate la energie au stârnit apeluri pentru ca firmele să plătească mai multe taxe, în condițiile în care multe gospodării sunt afectate de facturile ridicate la gaze și electricitate.

Secretarul pentru securitate energetică, Grant Shapps, a declarat că firmele energetice trebuie “să facă mai mult” și că “profiturile lor extraordinare” reprezintă un contrast puternic cu facturile ridicate cu care se confruntă consumatorii.

Facturile la energie urmează să crească din nou în aprilie, când garanția prețurilor la energie va fi majorată de la 2.500 de lire sterline pe an pentru o gospodărie obișnuită la 3.000 de lire sterline.

Firmele energetice sunt, de asemenea, sub observație după ce la începutul acestei luni s-a dezvăluit că agenții de recuperare a datoriilor pentru British Gas au pătruns în casele unor persoane vulnerabile pentru a le instala cu forța contoare cu plată anticipată. Acest lucru a dus la scoaterea la iveală a multor alte incidente similare.

Ca răspuns, Ofgem, autoritatea de supraveghere a energiei, a cerut tuturor furnizorilor să suspende instalarea forțată a contoarelor de plată anticipată până la sfârșitul lunii martie.