O iniţiativă din partea preşedinţiei indiene a Grupului celor 20 (G20) de a reglementa criptomonedele a fost susţinută sâmbătă atât de Fondul Monetar Internaţional, cât şi de Statele Unite, în timp ce şefii financiari ai blocului au încheiat discuţiile de două zile, transmite Reuters, citat de News.ro.
India a declarat că doreşte un efort global colectiv pentru a face faţă problemelor generate de criptomonede precum bitcoin, iar ministerul de finanţe a anunţat că a organizat un seminar pentru statele membre G20, pentru a discuta cum să creeze un cadru comun.
Vorbind cu Reuters în marginea reuniunii G20 de la Bengaluru, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că este ”esenţială” instituirea unui cadru de reglementare puternic, dar a adăugat că Statele Unite nu au sugerat nicio interdicţie totală.
”Nu am sugerat interzicerea totală a activităţilor cripto, dar este esenţial să punem în aplicare un cadru de reglementare puternic. Colaborăm cu alte guverne”, a spus Yellen.
Anterior, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, le-a spus reporterilor, după ce a coprezidat o întâlnire cu ministrul indian de finanţe, Nirmala Sitharaman, că interzicerea activelor cripto ar trebui să fie o opţiune.
Guvernul premierului indian Narendra Modi a dezbătut de câţiva ani elaborarea unei legi care să reglementeze sau chiar să interzică criptomonedele, dar nu a luat o decizie finală.
Rezerva Bank of India a spus că criptomonedele ar trebui interzise deoarece sunt asemănătoare unei scheme Ponzi.
Joi, FMI a prezentat un plan de acţiune în nouă puncte pentru modul în care ţările ar trebui să trateze activele cripto, punctul numărul unu fiind o cerere pentru a nu acorda criptomonedelor statutul de mijloc legal de plată.
Astfel de eforturi au devenit o prioritate pentru autorităţi, a spus fondul, după prăbuşirea unui număr de platforme criptografice şi active în ultimii doi ani, adăugând că a nu face nimic acum este ”de nesuportat”.