Ministrul Marcel Boloș, noi explicații după ce europarlamentarul Dragoș Pîslaru a anunțat că ar fi fost respins Planul REPowerUE al României: Cum ar putea să respingă Comisia Europeană un plan care nu a fost depus încă?

Marcel Boloș Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a venit cu noi explicații după ce europarlamentarul Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, a anunțat, joi, că Comisia Europeană a respins investițiile propuse de România în Planul REPowerUE, care trebuia să aducă investiții de 1,4 miliarde de euro.

Dragoș Pîslaru a afirmat că Guvernul de la București, într-o totală lipsă de transparență, a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv.

Ieri, ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș a declarat pentru Economedia că planul nu a fost respins, ci Comisia Europeană a cerut informații suplimentare despre proiectele de investiții. Potrivit lui, este o consultare informală. Nu este vorba nici despre un nou termen de aprobare, spune el.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Vineri, ministrul a scris pe Facebook că “situația cu planul REPowerUE al României stă în felul următor: 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐧𝐮 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐢𝐧𝐬. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informații suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar 𝐚𝐛𝐢𝐚 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐯𝐨𝐦 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐞 𝐥𝐚 𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐞𝐧𝐬 𝐯𝐨𝐦 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞. Noi, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi primim, urmărim să asigurăm capacitatea de reziliență a sistemului energetic, prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile (solar si hidroenergetic). Regulamentul (UE) 2023/435 privind capitolele REPowerEU spune clar: statele membre pot transmite Comisiei Europene noile capitole la Planurile de redresare și reziliență începând cu data de 1 martie 2023. Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să transmită propunerile de modificare a planurilor, inclusiv noul capitol, până la sfârșitul lunii aprilie 2023, și nu mai târziu înainte de 31 august 2023 care reprezintă termenul legal pentru transmiterea unui plan modificat ca urmare a solicitării unei cereri de împrumut.”

„Guvernul României a avut timp până la 30 aprilie să depună capitolul REPowerEU la Comisia Europeană și să spună cum plănuiește să investească cei 1.4 mld eur. Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a transmis o varianta neoficială a capitolului”, se arată în comunicatul lui Dragoș Pâslaru.

În replică, ministrul Bolos spune că acum, Români încă discustă acest plan cu reprezentanții Comisiei Europene.

“Luni plec împreună cu echipa la Bruxelles și, în baza mandatului primit de Guvern, o sa discutăm cu experții de acolo.
Aceasta este realitatea. REPowerEU este un instrument nou, aprobat abia în aprilie 2023, și România, la fel ca toate statele membre, lucrează la o formă care să îi reprezinte cât mai fidel interesele strategice. De altfel, cum foarte bine a punctat Siegfried Muresan, doar două țări au depus până acum planul. Iar dacă vom continua discutiile cu CE în aceeași notă, avem toate șansele să ne numărăm și noi printre statele fruntașe care fac acest lucru.”, a mai spus ministrul Boloș.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu se poate ! Sa mintă domnul Pâslaru ? Co-presedinte de partid !?
    In rest numai de bine.

  2. Partial : Nimeni nu Minte ! Baietii au masina timpului ! Trag acum ca mai tarziu stiu ce-i asteapta ! — Principiul Drobului de Sare in Aplicare .

    Daca nu faci ce trebuie, cum sa-ti aprobe ?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.