Este posibil ca Arabia Saudită să se fi transformat într-una dintre cele mai mari piețe de transferuri din lume, dar numărul relativ scăzut de spectatori și veniturile minuscule din drepturile mediatice ilustrează amploarea provocării cu care se confruntă liga locală, scrie Bloomberg.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Liga profesionistă de fotbal din Arabia Saudită a înregistrat până acum o medie de 8.500 de spectatori pe meci în acest sezon. Deși este o creștere de 24% față de anul trecut, este mai mică decât media lui Wrexham AFC, echipa lui Ryan Reynolds, care până de curând concura în al cincilea eșalon al fotbalului britanic. Meciurile din Premier League și Bundesliga din Anglia au o medie de aproximativ 40.000 de fani fiecare.
În România, media de spectatori pe meci după primele 9 etape este de circa 7.000 pe meci, vârful fiind în etapa a șasea când au fost aproape 10.000 de spectatori în medie la fiecare meci.
Ultimul sezon se va desfășura până în mai 2024 și va include mai multe meciuri în care vor juca cluburi susținute de Fondul de Investiții Publice, ceea ce ar putea contribui la creșterea numărului de spectatori.
Totuși, acesta este un randament modest pentru echipele din regat, care au cheltuit 875 de milioane de dolari pentru a aduce jucători străini de la 1 iunie la 1 septembrie. Premier League domină topul transferurilor, cu circa două miliarde de dolari. Prima ligă din România a făcut în această vară transferuri estimate la 4 milioane de euro.
Vedeta braziliană Neymar și câștigătorul Ballon d’Or Karim Benzema s-au mutat în Arabia Saudită în acest an pentru contracte pe bani mulți, urmând simbolul portughez Cristiano Ronaldo, care a semnat la sfârșitul anului 2022.
Aceste semnături au ajutat liga saudită să obțină contracte pentru a transmite meciuri în peste 130 de teritorii, aducând venituri de patru ori mai mari decât cele din sezonul trecut, de aproximativ 710.000 de dolari. Aceasta este încă o fracțiune din veniturile de 4 miliarde de dolari din drepturile de difuzare în sezonul 2022/23 al primei ligi engleze.
“Nu sunt venituri masive pentru a finanța toate activitățile pe care le avem, dar cu siguranță este o mișcare semnificativă”, a declarat directorul operațional al Saudi Pro League (SPL), Carlo Nohra, pentru Bloomberg News într-un interviu acordat luna trecută. Creșterea SPL este un proces pe termen lung și nu există un calendar stabilit pentru momentul în care dorește să ajungă la pragul de rentabilitate, spusese atunci.
Meciurile din ultimul sezon în care au fost implicate cele patru cluburi importante susținute de fondul suveran de investiții saudit au reprezentat 90% din totalul asistenței. Al Ahly – un nou venit în campionat – a reprezentat până acum o cincime din asistență.
Meciul de marcă dintre Al Hilal și Al Ittihad a avut parte de un stadion plin, dar a avut loc într-o sală cu o capacitate de 20.000 de locuri. Sala mai mare de 60.000 de locuri din Jeddah este în curs de modernizare pentru Cupa Mondială a Cluburilor FIFA din decembrie, ceea ce ar fi putut afecta prezența și cifrele generale.
Fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite, care gestionează active de aproape 800 de miliarde de dolari, deține participații majoritare la patru dintre cele mai mari cluburi, printre care Al Hilal, Al Ittihad, Al Ahly și Al Nassr. Liga locală își propune să cvadrupleze veniturile anuale până la 480 de milioane de dolari până în 2030.