Banca Centrală a Chinei va explora plăţile transfrontaliere în yuan digital

yuan digital Sursa foto: coingeek.com

Banca Centrală a Chinei (PBOC) a anunţat vineri că va explora plăţile transfrontaliere în yuan digital şi este dispusă să discute stabilirea unor standarde globale pentru moneda digitală, pentru a dezvolta în comun sistemul monetar internaţional, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. China este în fruntea cursei globale pentru lansarea monedelor digitale bancare centrale. Pe de altă parte, Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a avertizat că progresele rapide înregistrate de China în dezvoltarea yuanului digital reprezintă un risc cheie în prezervarea rolului internaţional al euro.

PBOC a precizat că va întări securitatea datelor şi protecţia informaţiilor cu carcacter personal, în cadrul planului de a continua testarea pe plan intern a yuanului digital.

China este în fruntea cursei globale pentru lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC) şi testează yuanul digital, sau e-CNY, în oraşele principale, inclusiv Shenzhen, Beijing şi Shanghai, dar nu a stabilit un termen pentru lansarea oficială.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Mulţi analişti cred că e-CNY va consolida statutul global al monedei, în condiţiile în care China vrea să depăşească dominaţia dolarului pe plan mondial.

“Internaţionalizarea unei monede este un rezultat natural al selecţiei pieţei. Deşi este pregătit din punct de vedere tehnic pentru utilizare transfrontalieră, e-CNY încă este destinat în principal plăţilor interne”, se arată în documentul PBOC. Instituţia precizează că va explora programele de plăţi transfrontaliere în coordonare cu alte bănci centrale.

De asemenea, PBOC s-a angajat să întărească securitatea datelor şi protecţia informaţiilor cu carcacter personal, avertizând asupra folosirii incorecte a e-CNY în jocurile de pe Internet, spălarea de bani şi evaziunea fiscală.

Luna trecută, Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a avertizat că progresele rapide înregistrate de China în dezvoltarea yuanului digital reprezintă un risc cheie în prezervarea rolului internaţional al euro.

Acesta a cerut autorităţilor europene să reacţioneze rapid cu propriile eforturi echivalente şi cu soluţii de plăţi mai inovative, în caz contrar “riscăm o eroziune a suveranităţii noastre monetare – ceva ce nu putem tolera”.

Francois Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, a identificat “progresele făcute de monedele digitale bancare centrale (CBDC) din afara Europei şi în special de yuanul digital” ca parte a “triunghiului riscurilor” cu care se confruntă BCE în privinţa controlului plăţilor. De asemenea, oficialul BCE a atras atenţia asupra declinului folosirii numerarului şi a creşterii cripto-activelor.

“Există riscul clar ca Europa să piardă avântul nu doar în eforturile de întărire a rolului internaţional al euro, dar chiar şi în prezervarea monedei. Provocarea aici o reprezintă şi temerile geopolitice”, a avertizat de Galhau.

Acesta a apreciat că BCE trebuie să studieze toate modalităţile de folosire a unui potenţial euro digital pentru sprijinirea tranzacţiilor transfrontaliere.

BCE lucrează la crearea unei forme electronice de numerar care să vină în completarea bancnotelor şi monedelor, într-o încercare de a stopa concurenţa din partea criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, Diem şi Tether.

Un euro digital ar fi mult mai sigur decât un portofel digital sau un cont deţinut la o bancă comercială, apreciază analiştii, ceea ce sporeşte temerile că în perioade de criză cetăţenii îşi vor schimba economiile în euro digitali, afectând modelul de afaceri al sectorului financiar.

Miercuri, Banca Centrală Europeană a făcut primul pas spre lansarea unei versiuni digitale a monedei euro, pe fondul unei unei cereri crescute pentru mijloace electronice de plată şi al unui boom al criptomonedelor.

“Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis să lanseze faza investigativă a proiectului euro digital”, a informat BCE într-un comunicat de presă. “Această fază investigativă va dura 24 de luni şi este destinată să răspundă la o serie de aspecte cheie precum designul şi distribuţia”, a mai informat BCE, adăugând că o decizie fermă cu privire la lansarea unui euro digital va fi luată la finalul acestei faze exploratorii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: