Firma de partajare de birouri WeWork, aflată în dificultate, ar putea intra în faliment încă de săptămâna viitoare, potrivit presei americane, relatează BBC.
WeWork a refuzat să comenteze atunci când a fost contactată de BBC.
Firma a fost văzută cândva ca reprezentând viitorul birourilor. Dar a fost afectată de probleme, inclusiv de o încercare dezastruoasă în 2019 de a vinde acțiuni la public și de ieșirea cofondatorului său.
Compania a fost, de asemenea, afectată puternic de pandemie, deoarece tot mai mulți oameni au început să lucreze de acasă.
WeWork ia în considerare posibilitatea de a cere falimentul în New Jersey, potrivit Wall Street Journal, care a relatat primul povestea.
Și agenția de știri Reuters a relatat informația, citând o sursă familiarizată cu subiectul.
Ca răspuns la aceste informații, un purtător de cuvânt al WeWork a declarat că nu comentează “speculațiile”.
Anterior, marți, compania a declarat autorității de reglementare financiară din SUA că a convenit cu creditorii să amâne temporar plățile pentru o parte din datoriile sale. Acțiunile WeWork au scăzut marți cu peste 40% în urma orelor de tranzacționare la New York.
Jane Sydenham, director de investiții la Rathbones, a declarat pentru BBC că WeWork a fost “o idee grozavă” la începuturile sale.
“Știm cu toții că munca flexibilă și posibilitatea de a folosi birourile în mod ad-hoc este o oportunitate utilă”, a spus ea.
“Dar cred că problema cu WeWork a fost că s-a extins prea mult, a împrumutat prea mulți bani, a preluat prea multe locații prea repede, nu a pus cu adevărat în aplicare toate verificările și controalele pe care o companie trebuie să le aibă”.
Sydenham a adăugat că WeWork a fost, de asemenea, afectată de creșterea ratelor dobânzilor, care a făcut ca împrumuturile să fie mai scumpe.
Firma cu sediul la New York se confruntă cu dificultăți de când încercarea inițială de a vinde acțiuni pe bursă s-a prăbușit în 2019 din cauza îngrijorărilor legate de datoriile, pierderile și managementul său.
Cu o săptămână înainte ca firma să confirme că vânzarea de acțiuni a fost abandonată, fondatorul Adam Neumann a demisionat din funcția de director executiv.
Examinarea conducerii sale a “devenit o distragere semnificativă a atenției”, a declarat firma.
La câteva luni după debandada listării, a lovit pandemia, declanșând o revoluție în domeniul muncii la distanță și expunând WeWork la critici publice virulente din partea chiriașilor care căutau să scape de contractele de închiriere.
Dar compania a continuat să funcționeze, în timp ce directorii au vândut afaceri auxiliare, au redus locurile de muncă și au anulat sau modificat sute de contracte de închiriere, încercând să stopeze pierderile firmei înainte de a rămâne fără bani.
WeWork s-a listat în cele din urmă la Bursa de Valori din New York în 2021, cu o evaluare mult mai mică.
Conglomeratul japonez SoftBank a injectat zeci de miliarde de dolari în WeWork în timp ce aceasta continua să piardă bani.
Firma, care a fost evaluată la aproximativ 47 de miliarde de dolari (38,7 miliarde de lire sterline) la apogeul său la începutul anului 2019, a pierdut aproape 98% din evaluarea sa bursieră în ultimul an.
În august, WeWork a ridicat “îndoieli substanțiale” cu privire la capacitatea sa de a-și continua operațiunile.
La acea vreme, compania a declarat într-un comunicat că se confruntă cu provocări, inclusiv o cerere mai slabă și un mediu operațional “dificil”.
De asemenea, anul acesta a înregistrat plecarea mai multor directori de top, inclusiv a directorului general și președintelui Sandeep Mathrani.
La sfârșitul lunii iunie, WeWork avea 777 de locații în 39 de țări din întreaga lume, potrivit companiei.