Trei sferturi (75%) din malware-ul detectat a fost livrat prin e-mail, restul de 25% fiind accesat prin descărcări de pe Internet, în prima jumătate a acestui an, indică datele celui mai recent raport Threat Insights, publicat miercuri de HP și citat de Agerpres.
Studiul arată o creştere semnificativă atât a complexităţii, cât şi a activităţii în sectorul infracţiunilor cibernetice, inclusiv o creştere de 65% a instrumentelor de hacking descărcate de pe forumuri subterane şi pagini de filesharing, în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020.
Potrivit sursei citate, cele mai frecvente mesaje de tip phishing pe e-mail au fost legate de facturi şi tranzacţii business (49%), iar 15% au fost reprezentate de răspunsuri la mesaje email infectate. Pe acest fond, mesajele de tip phishing trimise pe e-mail, care menţionau COVID-19, au reprezentat mai puţin de 1%, în scădere cu 77% faţă de prima jumătate a anului trecut.
În intervalul de referinţă, cel mai frecvent tip de fişiere periculoase ataşate în e-mail au fost: fişiere arhivă (29%), documente Excel (23%), documente (19%) şi fişiere EXE (19%).
Totodată, peste o treime (34%) din totalul atacurile malware detectate nu era cunoscut anterior, mai puţine cu 4% în comparaţie cu primul semestru din anul anterior.
Raportul HP relevă un salt de 24% a malware-ului care exploatează CVE-2017-11882, o vulnerabilitate de memorie utilizată în mod normal pentru a exploata Microsoft Office sau Microsoft WordPad.
HP Inc. (NYSE: HPQ) a lansat cel mai recent raport Threat Insights, care analizează atacurile cibernetice şi vulnerabilităţile în acest domeniu, la nivel global.
Datele incluse în raport au fost obţinute prin intermediul HP Wolf Security, în perioada ianuarie – iunie 2021.