Google va plăti 700 de milioane de dolari în urma unui acord antitrust cu statele şi consumatorii din SUA, referitor la magazinul de aplicaţii Play

google,alphabet, motor de cautare, gigant tehnologic american Sursa foto: Unsplash / Mitchell Luo

Google, parte a grupului Alphabet, a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari şi să permită o concurenţă mai mare în magazinul său de aplicaţii Play, conform condiţiilor unui acord antitrust cu statele şi consumatorii din SUA, dezvăluite în instanţa federală din San Francisco, transmite CNBC, conform News.ro.

Google va plăti 630 de milioane de dolari într-un fond de decontare pentru consumatori şi 70 de milioane de dolari într-un fond care va fi utilizat de state, conform acordului, care necesită încă aprobarea finală a judecătorului.

Potrivit acordului, consumatorii eligibili vor primi cel puţin 2 dolari şi ar putea primi plăţi suplimentare pe baza cheltuielilor lor pe Google Play efectuate între 16 august 2016 şi 30 septembrie 2023.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Toate cele 50 de state, Districtul Columbia, Puerto Rico şi Insulele Virgine, s-au alăturat acordului.

Google a fost acuzată că suprataxează consumatorii prin restricţii ilegale privind distribuţia de aplicaţii pe dispozitivele Android şi costuri inutile pentru tranzacţiile în aplicaţie.

Compania nu admite fapte greşite.

Statul Utah, care este reclamentul principal, şi alte state au anunţat acordul în septembrie, dar termenii au fost păstraţi confidenţiali înaintea procesului aferent al Google cu producătorul jocului ”Fortnite”, Epic Games.

Săptămâna trecută, un juriu federal din California a fost de acord cu Epic că anumite părţi ale afacerii cu aplicaţiile Google sunt anticoncurenţiale.

Wilson White, vicepreşedintele Google pentru afaceri guvernamentale şi politici publice, a declarat într-un comunicat că acordul ”se bazează pe alegerea şi flexibilitatea Android, menţine protecţii puternice de securitate şi păstrează capacitatea Google de a concura cu alţi producători (de sisteme de operare) şi de a investi în Ecosistem Android pentru utilizatori şi dezvoltatori.”

Compania a spus că extinde capacitatea dezvoltatorilor de aplicaţii şi jocuri de a oferi consumatorilor o opţiune alternativă de facturare pentru achiziţiile în aplicaţie, alături de sistemul de facturare Play.

Google a spus că a oferit, într-o opţiune pilot, ”facturarea la alegere” în SUA de mai bine de un an.

Ca parte a acordului, Google a spus că va simplifica capacitatea utilizatorilor de a descărca aplicaţii direct de la dezvoltatori.

Avocaţii statelor, în dosarul lor în instanţă, au spus că termenii de reglementare ”vor oferi o uşurare semnificativă, semnificativă şi de lungă durată pentru consumatorii din întreaga ţară”.

Avocaţii statelor au spus că ”niciun alt agent antitrust din SUA nu a reuşit încă să asigure remedii de această amploare de la Google” sau de la o altă platformă digitală importantă.

Epic a dat în judecată pentru o interdicţie, dar nu pentru daune băneşti, iar anul viitor este de aşteptat ca compania să facă propria propunere judecătorului care judecă cazurile, judecătorul de district din SUA James Donato, cu privire la potenţialele modificări aduse magazinului Google Play.

Un purtător de cuvânt al Epic nu a comentat luni, imediat, acordul convenit de Google cu statele şi consumatorii.

Google se confruntă şi cu alte procese care contestă practicile sale privind serviciile de căutare şi publicitatea digitală. Compania a negat orice faptă greşită în acele cazuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: