Buenos Aires: Mii de oameni au ieșit în stradă împotriva mega-decretului de austeritate al noului președinte Milei

proteste buenos aires

Miercuri, noul președinte argentinian a anunțat peste 300 de măsuri pentru eliminarea restricțiilor asupra economiei și privatizarea companiilor de stat, scrie Euronews, potrivit Rador Radio România.

Mii de oameni au ieșit, miercuri, pe străzile din Buenos Aires pentru a lua parte la primul protest major împotriva noului guvern al lui Javier Milei, economistul ultra-liberal de extremă dreaptă care a preluat funcția de președinte al Argentinei la începutul acestei luni.

Mobilizarea a început spontan la câteva minute după un discurs televizat al lui Milei, în cadrul căruia președintele a anunțat un mega-decret de „dereglementare” drastică – eliminarea controalelor și restricțiilor – și de privatizare a economiei, pentru a contracara criza foarte gravă pe care o traversează țara, cu o inflație de 147% și o sărăcie rampantă.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Patria nu se vinde” și „Milei gunoi, tu ești dictatura” au fost sloganurile cele mai auzite în rândul manifestanților, conduși de grupuri care reprezintp în principal șomeri.

Președintele a anunțat, miercuri, aproximativ 300 de noi intervenții: a vorbit despre privatizarea companiilor de stat, dereglementarea sectorului minier, anularea limitelor pentru exporturi și reducerea protecțiilor pentru persoane și activități comerciale aflate în chirie.

Săptămâna trecută, Milei a devalorizat deja moneda peso față de dolar cu 50% și a anunțat reduceri mari ale cheltuielilor publice: a promis că nu va reînnoi contractele bugetarilor care și-au ocupat posturile de mai puțin de un an și că va crește prețul serviciilor de bază și al transportului public.

La începutul manifestației, al cărei punct de sosire a fost Plaza de Mayo, sediul președinției argentiniene și al guvernului, au avut loc câteva ciocniri cu poliția, care s-au încheiat cu arestarea a două persoane, iar întregul protest a fost păzit de ofițeri. Eduardo Belliboni, liderul grupului de protest de stânga Polo Obrero, a spus că mobilizarea a fost organizată în mod pașnic și că participanții nu doresc „nicio confruntare”.

Guvernul a spus că va permite protestele, dar totodată a amenințat că oricine va participa, va risca să-și piardă dreptul de a primi beneficii de la stat. Ministrul Siguranței Publice, Patricia Bullrich, a anunțat și un nou „protocol” menit să mențină ordinea publică, care extinde puterile poliției și a fost considerat de unele grupuri ca o încercare de a criminaliza protestele.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: