Senatoarea Anca Dragu, votată de Parlamentul de la Chișinău în funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei/ Opoziția va ataca decizia la Curtea Constituțională/ Ce spune FMI despre demiterea rapidă a guvernatorului BNM

Anca Dragu 1 Sursa foto: Facebook/ Diana Stoica

Senatoarea româncă Anca Dragu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Cioloș, este noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, pentru un mandat de 7 ani, după ce a fost votată de 58 de deputați din Parlamentul de la Chișinău, anunță presa locală.

Înainte de a fi propusă pentru această funcție, Anca Dragu a obținut cetățenia Republicii Moldova. Documentul a fost semnat în data de 21 decembrie 2023 și a intrat în vigoare în data semnării.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost revocat vineri, 22 decembrie, din funcție în urma audierilor privind recuperarea banilor din imensa fraudă din 2014-2015, când un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar al ţării, scrie News.ro.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Iniţiativa demiterii guvernatorului a fost susţinută de 81 din cei 101 de deputaţi ai parlamentului. Membrii Partidului Socialist, partid de opoziţie favorabil Rusiei, s-au alăturat partidului pro-european Acţiune şi Solidaritate al preşedintei Maia Sandu pentru a asigura un vot de două treimi.

Deputaţii PAS – partidul de guvernământ – l-au criticat pe guvernator că nu a luat măsuri pentru a recupera resursele financiare furate. În mod special, parlamentarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Armaşu nu i-a suspendat pe angajaţii Băncii Naţionale care sunt învinuiţi în dosarul „frauda bancară”. La rândul său, Octavian Armaşu a motivat că nu dispune de pârghii pentru a suspenda activitatea persoanelor respective, relatează NewsMaker.

Demiterea fostului guvernator, în contextul fraudei de 1 miliard de dolari

Octavian Armaşu a preluat conducerea Băncii Naţionale a Moldovei din 30 noiembrie 2018, pe un termen de 7 ani. Candidatura lui Armaşu a fost propusă de preşedintele Parlamentului de la acea vreme, Adrian Candu. Propunerea a fost susţinută de 54 de deputaţi. Armaşu a fost numit într-o perioadă când aproape toate aspectele politicii moldoveneşti se aflau sub influenţa omului de afaceri Vlad Plahotniuc, una dintre presupusele figuri din spatele fraudei.

Armaşu a fost demis după doi ani de discuţii şi încercări eşuate de a recupera o parte din banii care au fost sustraşi din sistemul bancar şi scoşi din Moldova. Suma se ridica la 12% din produsul intern brut al Moldovei la acea vreme.

Doi dintre cei care se presupune că ar fi fost autorii fraudei, Vlad Plahotniuc şi omul de afaceri Ilan Şor, sunt încă în libertate. Ambii condamnaţi la închisoare, ei au fugit în străinătate şi se află pe lista persoanelor sancţionate de SUA, Canada, Marea Britanie şi UE. Ilan Şor s-ar afla în Israel. Plahotniuc a fugit din ţară în 2019, iar locul unde se află acesta rămâne necunoscut.

Opoziția amenință că va merge la Curtea Constituțională

Numirea Ancăi Dragu a fost criticată de opoziție. Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman a declarat că această numire este făcută ilegal: „La momentul înaintării candidaturii dna Dragu nu era cetățeană a R. Moldova. Oferirea cetățeniei a fost cu încălcarea procedurilor. Din acest motiv înaintarea dnei Dragu a fost făcută cu încălcarea Constituției și a legislației. Acest fapt BCS îl vor contesta la Curtea Constituțională și instituțiile internaționale”. BCS nu a participat la votare.

Un alt parlamentar BCS a spus opoziția că va ataca decizia de numire la Curtea Constituțională.

„Din presa română am aflat că doamna deja a primit cetățenia RM. Vom verifica cât de legal a fost dobândită cetățenia, or, conform legii cu privire la BNM, candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale nu poate fi un cetățean al altei țări, exponent politic sau membru al unui partid. Dar, am văzut că până la examinarea acestei chestiuni în Parlament, președintele partidului USR român a felicitat deja RM cu această desemnare și numire”, a spus socialistul Vlad Batrâncea.

Demiterea fostului guvernator a fost comentată și de reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, Svetlana Cerović: „Audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă.”

Ea a adăugat că „angajamentul față de independența Băncii Naționale a Moldovei și menținerea acestei independențe, precum și continuarea eforturilor de consolidare a guvernanței și a statului de drept sunt, prin urmare, esențiale pentru implementarea programului și pentru stabilitatea economică a țării”.

Cine este Anca Dragu

Anca Dragu este senator USR de București și vicepreședinte în Biroul Național al USR. A fost prima femeie președinte a Senatului, la propunerea USR.

De profesie economist, Anca Dragu a fost ministru al Finanțelor în guvernul tehnocrat, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017.

Anca Dragu deține o diplomă de licență și un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din București, un master în Politici Publice și Aderare la UE, absolvit în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și a urmat diferite programe în cadrul Universității Georgetown, Programul de burse pentru Europa Centrală și de Est și în cadrul Universității George Washington, Washington DC.

Anca Dragu a dobândit experiență în decursul celor 24 de ani de activitate profesională atât la nivel național, cât și internațional în mediul public și privat. A fost analist economic în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene, după o experiență de 12 ani în cadrul biroului Fondului Monetar Internațional din București, a lucrat ca economist în cadrul Băncii Naționale a României.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Oare ce se ascunde in spatele acestei numiri?
    Ma indoiesc ca se vor rezolva problema BNM prin aceasta numire.
    In Moldova s-a furat, se fura si se va fura in continuare.
    Doar dacă nu cumva se pune la cale unificarea monedei moldovedesti cu moneda romaeasca.
    Desi e de durata si nu cred ca e posibil in urmatorii 10 ani.
    Poate sa fie o achimbare corecta a economiei Ro daca se primeneste actuala clasa politica execrabila.
    Totusi e ceva neclar in spatele usilor inchise!😵

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.