Zona euro se îndreaptă spre o nouă recesiune, avertizează vicepreședintele BCE

BCE, banca centrală europeană Sursa foto: Dreamstime

Economia zonei euro pare să fie pregătită pentru o nouă încetinire în trimestrul al patrulea, în timp ce se așteaptă ca recenta creștere a inflației să persiste în lunile următoare, a avertizat vicepreședintele Băncii Centrale Europene, citat de Financial Times.

În comentariile menite să atenueze așteptările pieței cu privire la o reducere a ratei dobânzii în martie, Luis de Guindos a declarat miercuri, într-un discurs ținut la Madrid, că ritmul rapid al dezinflației înregistrat anul trecut ar urma să „încetinească în 2024 și să se oprească temporar la începutul anului”. Creșterea prețurilor de consum în zona euro s-a accelerat de la 2,4% în noiembrie la 2,9% în decembrie.

El a adăugat că indicatorii slabi au indicat o contracție economică în decembrie. Acest lucru ar confirma „posibilitatea unei recesiuni tehnice în a doua jumătate a anului 2023 și perspective slabe pe termen scurt”, a spus el.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Comentariile sale subliniază modul în care BCE se confruntă cu o decizie dificilă atunci când se va reuni pe 25 ianuarie cu privire la cât de devreme să înceapă reducerea ratelor atunci când perspectivele economice sunt slabe și inflația rămâne peste ținta sa de 2%. În timp ce mulți economiști preconizează că inflația din zona euro va atinge această țintă în acest an, banca centrală nu prevede acest lucru până în trimestrul al treilea din 2025.

Opinia precaută a BCE cu privire la ritmul dezinflației a fost subliniată de membrul comitetului său executiv, Isabel Schnabel, care a scris într-o sesiune de întrebări și răspunsuri pe site-ul de socializare X: „Este prea devreme pentru a discuta despre reduceri de rate”.

Pentru a fi siguri că inflația va reveni în mod sustenabil la ținta BCE „este nevoie de date suplimentare care să confirme procesul dezinflaționist”, a spus ea, adăugând: „Tensiunile geopolitice reprezintă unul dintre riscurile de creștere a inflației, deoarece acestea ar putea duce la creșterea prețurilor la energie sau a costurilor de transport. De aceea, trebuie să rămânem vigilenți”.

De Guindos nu a precizat ce ar însemna o recesiune probabilă pentru politica monetară – rămânând la linia repetată adesea de BCE, conform căreia „deciziile viitoare vor continua să urmeze o abordare dependentă de date pentru a determina nivelul și durata adecvată a restricției”.

Carsten Brzeski, economist la banca olandeză ING, a declarat că mențiunile vicepreședintelui BCE cu privire la reluarea inflației au redus probabilitatea unei reduceri a dobânzii de către BCE în primul trimestru. „Dacă conectați punctele, este un alt argument împotriva așteptărilor de reducere a ratei din martie”, a spus el.

De Guindos a declarat că se așteaptă ca inflația din zona euro să urmeze o traiectorie similară cu cea a Spaniei, unde a scăzut sub 2% în iunie 2023, înainte de a crește peste 3% în ultimele patru luni ale anului trecut, pe măsură ce guvernul a eliminat treptat subvențiile pentru energie.

„Efectele pozitive de bază ale energiei vor intra în vigoare, iar măsurile compensatorii legate de energie urmează să expire, ceea ce va duce la o creștere tranzitorie a inflației”, a spus el.

Economia zonei euro a stagnat în cea mai mare parte a anului trecut și a scăzut cu 0,1% în cele trei luni până în septembrie față de trimestrul anterior.

Se așteaptă ca în acest an să înregistreze o ușoară redresare datorită inflației mai mici și a salariilor mai mari. Luna trecută, BCE a prognozat că creșterea economică a zonei euro va accelera de la 0,1% în al patrulea trimestru al anului 2023 la 0,4% în al treilea trimestru al acestui an.

Dar De Guindos a pus la îndoială acest lucru, afirmând că creșterea a fost „dezamăgitoare” și că „încetinirea activității pare să fie generalizată, construcțiile și industria prelucrătoare fiind afectate în mod special”. El a adăugat: „Serviciile vor fi, de asemenea, înrăutățite în următoarele luni, ca urmare a activității mai slabe din restul economiei”.

Previziunile sale sumbre se bazează în mare parte pe un sondaj atent monitorizat al directorilor de achiziții din zona euro, care a indicat o scădere continuă a activității economice la sfârșitul anului trecut. De Guindos a declarat că piața forței de muncă din zona euro „continuă să fie deosebit de rezistentă la actuala încetinire”, după ce șomajul din blocul comunitar a revenit la un minim record de 6,4% în noiembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Hai sa nu ne mai mintim romani pe romani, inflatia Romaniei este data de leii falsi fabricati la tiparnita bancherului Isarescu pentru mafia speciala din justitie, politie, grupari politice, etc.

  2. De Guindos tocmai acum recunoaste ca aparatul de propaganda al mafiei si coruptiei din varful UE a dezinformat lumea si camuflat realitatea economica.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.