Platforma X recunoaște că a eliminat postări și conturi legate de protestul fermierilor din India

X twitter Sursa foto: Dreamstime

X (fostul Twitter) a recunoscut că a eliminat conturile și postările legate de protestele actuale ale fermierilor din India, transmite BBC.

Site-ul a susținut că a eliminat paginile după ce guvernul indian le-a trimis “ordine executive”.

Ordinele erau “supuse unor potențiale sancțiuni, inclusiv pedepse cu închisoarea”, a precizat X într-o declarație, adăugând că “nu este de acord cu aceste acțiuni”.

Clarificarea X a fost împărtășită pe contul oficial @GlobalAffairs.

Mai mulți activiști se plânseseră anterior de faptul că postările lor au fost eliminate.

Utilizatorul X și jurnalistul indian Mohammed Zubair a scris luni că “multe conturi X influente” ale unor reporteri, influenceri și sindicaliști agricoli proeminenți care acopereau protestul fermierilor din India au fost “suspendate”.

Mandeep Punia, un jurnalist, a declarat pentru BBC că contul său și cel al platformei sale de știri – Gaon Savera – au fost reținute.

“Suntem jurnaliști profesioniști care acoperim India rurală. Raportăm de la fața locului, iar guvernul nu vrea acest lucru. Guvernul ne blochează vocea, dar, în egală măsură, acest lucru ne afectează și mijloacele noastre de trai, mijloacele noastre de a ne câștiga existența”, a declarat el

În clarificarea sa, X a declarat că conturile și posturile au fost reținute doar în India “în conformitate cu ordinele”.

Cu toate acestea, a adăugat că platforma nu este de acord cu acțiunea guvernului și a susținut că “libertatea de exprimare ar trebui să se extindă și la aceste posturi”.

De asemenea, platforma a declarat că a contestat legal “ordinele de blocare” ale guvernului, fără a preciza la ce instanță a depus petiția.

Principalul partid de opoziție din India, Congresul, a criticat guvernul pentru măsurile de reprimare, acuzându-l că încearcă să reducă la tăcere vocile disidente într-o țară democratică. De asemenea, mai multe rețele X au criticat guvernul pentru că a închis postările critice de pe rețelele de socializare.

Guvernul nu a răspuns încă la declarația X și nici la solicitarea de răspuns a BBC.

Mai multe sindicate agricole din India au intrat în grevă din 13 februarie pentru a obține un preț de bază, numit și preț minim de sprijin, pentru culturile lor. Protestatarii au încercat să mărșăluiască spre capitala Indiei, Delhi, din statele învecinate Punjab, Haryana și Uttar Pradesh.

Dar autoritățile au baricadat puternic granițele orașului cu sârmă ghimpată și blocuri de ciment pentru a-i opri. Statele Haryana și Uttar Pradesh, care sunt conduse de Partidul Bharatiya Janata (BJP), aflat la guvernare, au desfășurat un număr mare de polițiști și trupe paramilitare pentru a-i împiedica pe fermieri să ajungă la Delhi.

Activiștii spun că fermierii sunt un bloc electoral important în India și că guvernul nu dorește un spectacol de protest – cu fermieri pe tractoare și alte vehicule – pe drumurile din Delhi, mai ales în contextul în care alegerile generale vor avea loc în următoarele câteva luni.

În 2020, fermierii au declanșat un protest similar și s-au cocoțat la granițele din Delhi timp de luni de zile, iar guvernul nu dorește o repetare a acestui lucru.

Deși guvernul a purtat mai multe runde de discuții cu sindicatele pentru a potoli protestele, nu s-a ajuns încă la niciun consens. Miercuri, un protestatar în vârstă de 22 de ani a murit în timpul unei confruntări cu poliția din Haryana. Autoritățile statului Punjab au declarat pentru BBC că cauza morții a fost o “rană de glonț la cap”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: