Să ceri o mărire de salariu nu este o treabă ușoară, mai ales pentru femei. Mai mult de jumătate dintre femeile din întreaga lume nu au mai cerut niciodată o mărire de salariu, potrivit unui studiu realizat în 2024 de site-ul de anunțuri de locuri de muncă Indeed. Dintre cele 43% care au cerut, trei din patru au primit o mărire de salariu, scrie CNBC.
În plus, 61% dintre femeile de la nivel global consideră că “trebuie să muncească mai mult pentru recunoaștere decât omologii lor de sex masculin”, potrivit studiului, care a chestionat peste 14.500 de femei din 11 țări.
Potrivit cercetării Indeed, iată procentul de femei care au cerut o mărire de salariu în fiecare țară intervievată:
O țară asiatică iese în evidență: India. Femeile din India au fost cele mai încrezătoare, 65% dintre respondente spunând că au cerut o mărire de salariu.
“Respondentele din India au fost în mod constant mai optimiste decât omologii lor din întreaga lume”, a declarat Nishita Lalvani, director de marketing pentru India și Asia de Sud-Est la Indeed, pentru CNBC Make It. Femeile indiene au declarat, de asemenea, că au mai multă satisfacție atunci când vine vorba de măsurile pe care angajatorii lor le iau pentru a reduce diferențele salariale între femei și bărbați.
Cu toate acestea, femeile din Japonia și Singapore au fost cele mai puțin încrezătoare atunci când a venit vorba de a cere o mărire de salariu, se arată în sondaj. Doar 13% dintre femeile din Japonia și 32% dintre cele din Singapore au declarat că au mai cerut o mărire de salariu.
La nivel global, 24% dintre femeile intervievate au declarat că nu au avut ocazia să ceară o mărire de salariu, în timp ce 28% au spus că se tem de consecințe negative. În plus, 28% dintre femei au spus că nu au avut încredere în ele pentru a aduce în discuție această problemă.
“În general, femeile consideră că este mai dificil să se autopromoveze pentru o promovare și/sau o mărire de salariu”, a declarat Aileen Tan, director de resurse umane în cadrul AIA Singapore.
“Am învățat la începutul carierei mele că “nimic nu se riscă, nimic nu se câștigă””, a declarat ea pentru CNBC Make It. “Este la fel de important să fii dispus să ridici mâinile și să ieși din zona ta de confort, deoarece toate oportunitățile vor veni cu propriul set de riscuri.”
Iată șase sfaturi despre cum să navigați cel mai bine într-o negociere salarială, potrivit experților în resurse umane.
Faceți cercetări
Înainte de conversație, este important să găsiți online date privind reperele salariale pentru rolul dumneavoastră și să discutați cu colegii, astfel încât să fiți cât mai bine informat înainte de a intra în ședință, a declarat Pooja Chhabria, expert în carieră și șef editorial pentru Asia-Pacific la LinkedIn.
Este imperativ să ai “claritate de gândire” cu privire la ceea ce crezi că ar trebui să fie remunerația ta înainte de discuție, a declarat ea pentru CNBC Make It.
Fii încrezătoare
Deși discuția despre salariu poate fi descurajantă, în cele din urmă, faptul că sunteți bine pregătit vă va ajuta să aveți încredere în timpul conversației. Exersarea în prealabil cu un prieten sau cu un mentor vă poate ajuta, de asemenea, să identificați modalități de a vă perfecționa exprimarea.
“Întotdeauna am crezut că este nevoie de mult efort pentru a părea lipsit de efort. Așa că încrederea va veni întotdeauna din faptul că ai acea claritate de gândire, după ce ai făcut acea cercetare”, adaugă ea.
De asemenea, este important să înțelegeți ce îi pasă managerului și companiei dvs. și să țineți cont de acest lucru pe parcursul conversației. La urma urmei, scopul unei negocieri este de a ajunge la un “rezultat benefic pentru ambele părți”.
Pregătiți-vă discursul
Pregătirea discursului dvs. ar trebui să înceapă înainte ca discuția să aibă loc. Este important să includeți realizări specifice și să fiți pregătit să răspundeți la orice obiecții din partea managerului dumneavoastră.
“Fiți foarte clar cu privire la ceea ce aveți de gând să îi spuneți managerului dumneavoastră, începând cu prezentarea valorii dumneavoastră [și] dând exemple de repere din industrie”, sugerează Chhabria. De asemenea, este important să “abordați preocupările în cazul în care ar putea exista constrângeri legate de bugete”, a spus ea.
În plus, “este esențial să aveți un mentor care să vă susțină”, spune Aileen Tan. “[Mentorul meu] m-a ajutat să îmi dezvolt încrederea și mi-a oferit o bună masă de rezonanță”.
Programați o întâlnire
Este important să programați o întâlnire în avans și să precizați clar că doriți să discutați despre remunerare și dezvoltarea carierei. Nu-i deschideți conversația pe neașteptate cu șeful dvs. sau nu o formulați la întâmplare.
În plus, fiți strategic în ceea ce privește momentul întâlnirii. “De exemplu, dacă toată lumea este foarte ocupată cu lansarea unui nou produs și toată lumea este foarte ocupată, poate că nu este momentul potrivit”, spune ea.
Puneți-vă în evidență valoarea
Așa cum se spune despre temele din facultate: “Arată, nu spune”. La fel se întâmplă și în cazul negocierilor salariale.
Este esențial să aduceți exemple despre cum ați ajutat la rezolvarea problemelor și cum ați creat un impact pozitiv în trecut. Cuantificarea exemplelor tale cu cifre poate fi, de asemenea, de ajutor în timpul negocierii.
“Comunicați impactul pe care l-ați determinat prin rolul dumneavoastră, prin munca dumneavoastră, prin rezultatele pe care le-ați obținut, legându-l de obiectivele companiei și ale echipei dumneavoastră”, sugerează Chhabria.
Fiți profesioniste
“Fiți pasionat, dar nu emoțional”, spune Chhabria. A avea o discuție despre salariu poate fi solicitantă din punct de vedere emoțional, dar este imperativ să vă păstrați profesionalismul pe tot parcursul conversației. Exprimați-vă aprecierea pentru managerul dumneavoastră și fiți deschis la feedback.
Evitați afirmațiile de genul “Îl merit” sau “Nu este corect”, recomandă ea.