Rata șomajului în zona euro a scăzut la un minim record  în aprilie

somaj, contract Sursa foto: Pexels

Rata şomajului în zona euro a scăzut la 6,4% în aprilie, de la 6,5% în martie, conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), acesta fiind cel mai redus nivel de când s-a început publicarea datelor, în aprilie 1998, pentru statele din zona euro, informează AFP, citat de Agerpres.

Aceste cifre sunt o dovadă a rezistenţei pieţei muncii în faţa stagnării economice înregistrată în ultimul an şi jumătate. Chiar dacă activitatea economică în zona euro a stagnat, începând de la finele lui 2022, ca urmare a consecinţelor războiului din Ucraina şi exploziei inflaţiei, rata şomajului a continuat să scadă pentru a se stabiliza începând din primăvara lui 2023 la un nivel fără precedent din ultimul sfert de secol.

În cazul Uniunii Europene, rata şomajului s-a situat la 6% în aprilie, stabilă comparativ cu luna precedentă.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În România, rata şomajului a crescut la 5,3% în aprilie, de la 5,2% în martie.

În cifre absolute, 13,149 milioane de persoane din UE erau în şomaj în aprilie, dintre care 10,998 milioane în ţările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situaţia din martie, numărul şomerilor a scăzut cu 103.000 persoane în UE şi cu 100.000 de persoane în zona euro.

În aprilie, 2,830 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,272 milioane în zona euro. Rata şomajului în rândul tinerilor era de 14,4% în UE şi de 14,1% în zona euro, după ce în martie rata şomajului era de 14,7% în UE şi de 14,3% în zona euro.

În rândul femeilor, rata şomajului în aprilie era de 6,3% în UE, în scădere de la 6,4% luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,7%, stabilă comparativ cu luna anterioară. În zona euro, rata şomajului în rândul femeilor se situa la 6,7% în aprilie, în scădere de la 6,9% luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 6,1%, stabilă comparativ cu luna anterioară.

Cele mai mici rate ale şomajului din UE au fost înregistrate în Cehia (2,7%), Polonia (3%), Malta (3,1%), Germania (3,2%) şi Slovenia (3,3%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale şomajului au fost înregistrate în Spania (11,7%) şi Grecia (10,8%).

Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini şomajul este cel al Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: