Terminalul plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL) din largul orașului grec Alexandroupolis va fi pus în funcțiune la 1 octombrie, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov, relatează Seenews. Bulgaria, prin Bulgartransgaz, deține 20% din acest proiect. România putea și fi ea parte în acest proiect, pentru că Romgaz luase o primă decizie de a intra ca partener, dar ulterior, acționarul majoritar, Ministerul Energiei, a votat împotrivă.
Toate procedurile de acordare a licențelor au fost deja finalizate, după ce un defect tehnic al instalației a fost remediat, a declarat Malinov într-un comunicat de presă.
Lansarea terminalului GNL, programată inițial pentru luna aprilie, a fost amânată din cauza unui defect descoperit în timpul conectării platformei de regazificare a GNL la conductă, a reamintit Ministerul Energiei. Problema, cauzată de prezența apei în conductă, a fost rezolvată prin introducerea treptată a gazului din platforma de regazificare în sistemul de transport al gazului din Grecia, ceea ce nu a generat costuri suplimentare.
Toate companiile care intenționează să livreze GNL la terminal ar trebui să își declare volumele de marfă planificate până la 15 august, alocarea sloturilor urmând să fie finalizată până la sfârșitul lunii, a precizat Malinov.
Lansarea operațională a terminalului va coincide cu începutul noului an gazier, oferind un avantaj competitiv și asigurând securitatea aprovizionării cu gaze pentru Europa de Sud-Est, în contextul posibilelor întreruperi ale livrărilor de gaze rusești prin Ucraina anul viitor. Terminalul are o importanță strategică, deoarece va oferi un coridor pentru aprovizionarea cu GNL din surse alternative pentru întreaga regiune. Ucraina a anunțat deja că nu va prelungi, de la anul, contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul său. Gazele rusești ajung însă în această regiune prin gazoductul TurkStream și prin Bulgaria.