Capitalizarea cumulată a companiilor listate pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la 204,9 miliarde lei (41,5 miliarde euro) pentru prima dată în istorie, transmit reprezentanții bursei, citați de News.ro.
“Pentru prima dată în istorie, capitalizarea cumulată a companiilor listate pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la 204,9 miliarde lei, echivalentul a 41,5 miliarde euro. Cele 84 de companii listate pe segmentul principal al BVB au atins noi maxime istorice în ceea ce priveşte nivelul capitalizării în penultima şedinţă de tranzacţionare a lunii trecute, pe 30 august, după ce tot în luna august au doborât record după record în ceea ce priveşte nivelul acestui indicator”, arată datele BVB.
Luând în calcul exclusiv companiile româneşti listate la BVB pe Piaţa Reglementată, capitalizarea acestora a atins noi maxime istorice tot în şedinţa bursieră din 30 august şi a ajuns la un nivel de 132,9 miliarde lei, echivalentul a aproape 27 miliarde euro.
„Valoarea companiilor listate la bursa românească a ajuns la cel mai mare nivel din istorie. Capitalizarea cumulată a tuturor companiilor listate la bursă, atât pe piaţa reglementată, cât şi pe piaţa AeRO, ajunge la 220 miliarde lei. În acest moment suntem la 18,2%–20,1% din Produsul Intern Brut, raportând capitalizarea curentă a companiilor listate pe ambele pieţe ale BVB la PIB–ul estimat pentru acest an sau la cel realizat în 2020. Bursa este o autostradă financiară pentru fluxurile de capital şi ne bucură viteza listărilor anunţate în acest an de companiile româneşti, atât în ceea ce priveşte emiterea de obligaţiuni, cât şi de acţiuni. Încurajăm listarea cât mai multor companii pentru că prin prezenţa pe bursă ele pot aduce, pe termen lung, bunăstare pentru acţionari şi pentru românii care investesc în ele”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
Piaţa de capital din România a atins noi maxime istorice în luna august. Astfel, la nivelul indicelui BET, care include cele mai tranzacţionate 17 companii listate la BVB, a fost atins un maxim de 12.463 puncte, iar la nivelul indicelui BET–TR, care include şi dividendele, recordul atins în august a fost de 21.910 puncte. Doar în acest an, creşterea înregistrată de indicele BET a fost de 24,2%, iar avansul indicelui BET–TR a ajuns la 29,7%.
„Aceste momente de maxime istorice pot fi un accelerator pentru listarea de noi companii, însă orice moment este oportun pentru prezenţa pe bursă pentru că piaţa este cea care reflectă valoarea şi oferă un feedback continuu şi transparent. În plus, România capată tot mai multă vizibilitate şi expunere şi pe plan extern pe măsură ce creşte şi ponderea ţării noastre în structura indicilor internaţionali,” a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.
Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 18% în primele opt luni comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, de la 57,6 milioane lei (echivalentul a 11,9 milioane euro) la 68 milioane lei (echivalentul a 13,9 milioane euro). Lichiditatea bursei măsurată prin prisma valorii totale de tranzacţionare a consemnat o creştere de aproape 20% la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare, de la 9,6 miliarde lei (1,99 miliarde euro) în primele opt luni din 2020 la 11,4 miliarde lei (2,3 miliarde euro) în primele opt luni ale acestui an.
Activitatea investiţională la BVB şi–a continuat parcursul ascendent şi în acest an, după rezultatele record obţinute în 2020 când investitorii prezenţi pe bursa românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei româneşti şi a depăşit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007.
În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piaţă Emergentă.