Retrospectiva săptămânii Economedia: Statul face împrumuturi record, contestații ale prosumatorilor la înscrierile în programul Casa Verde, BNR are conducere nouă, carburanții se scumpesc din nou, iar un brand românesc de lux reinventează tapetul

tableta economie stiri Sursa foto: Dreamstime.com

Săptămâna care se încheie a fost una în care am aflat că statul continuă să se împrumute la niveluri record pentru acoperirea deficitului bugetar, programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 se bucură de mare succes, însă este și puternic contestat din cauza felului în care se fac înscrierile, noua conducere a BNR a primit votul parlamentului, iar carburanții au început să se scumpească din nou după aproape două luni de ieftiniri. Tot în această săptămână, am aflat din seria Antreprenor cu valoare adăugată, cum un brand românesc de lux reinventează tapetul.

ANALIZĂ Economedia: Cu un deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul Ciolacu a ajuns la împrumuturi de aproape 200 miliarde de lei în 2024, un nivel record. Statul a împrumutat aproape 32 miliarde de lei în septembrie / Dobânzile suverane au crescut

Cu un deficit bugetar ieșit de sub control și pe cale să se umfle și mai tare pe finalul anului electoral, Guvernul Ciolacu a ajuns cu împrumuturile pentru acoperirea deficitului bugetar (diferența dintre veniturile bugetare și cheltuieli) și refinanțarea datoriei publice la peste 199 miliarde de lei, o valoare record pentru primele 9 luni din an, pentru România. În 2023, Guvernul a împrumutat pe întreg anul 203 miliarde de lei.

Acest deficit de resurse financiare se va umfla și mai tare ca urmare a aplicării noii legi a pensiilor (recalcularea pensiilor) și intrarea în plată a celei de-a doua parte a măririi de salarii de 10% decisă în luna mai. Întreaga analiză, AICI.

BREAKING Guvernul împrumută doar 200 de milioane de euro prin emisiunea de obligațiuni Samurai, mai puțin de jumătate decât dorea/ Boloş: Prima emisiune de obligaţiuni Samurai s-a bucurat de succes în rândul mediului investiţional

Guvernul român va împrumuta doar circa 200 de milioane de euro prin emisiunea de obligațiuni Samurai lansată marți, mai puțin de jumătate decât dorea inițial, conform informațiilor Bloomberg și surselor Economedia.

Astfel, România va împrumuta aproximativ 204 milioane de euro, printr-o emisiune structurată în trei părți, respectiv pe 3 ani, pe 5 ani și pe 7 ani. Inițial, emisiunea prevedea și împrumuturi pe 10 și 20 de ani, dar Guvernul a renunțat la ele. Planurile Guvernului erau pentru un împrumut de circa 500 de milioane de euro. Ieșirea pe piața japoneză are însă ca scop și lărgirea bazei de investitori și atragerea investitorilor japonezi pe viitor. Aranjorii emisiunii sunt DAIWA, Mizuho, Nomura și SMBNIK.

Premierul Ciolacu: Negocierile cu CE pentru planul pe 7 ani de reducere a deficitului pornesc de la un deficit asumat de 6,9%

Negocierile cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru planul pe 7 ani de reducere a deficitului bugetar pornesc de la un deficit asumat de 6,9%, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, citat de Agerpres. Surse consultate de Economedia spuneau, joi, că Guvernul României discută cu Comisia Europeană pentru a majora ținta de deficit bugetar pentru acest an la 7,9% din Produsul Intern Brut, cifră care va fi și noua estimare de deficit a Comisiei, în prognoza economică de toamnă privind România. Comisia a cerut însă un plan pragmatic de reducere a acestui deficit și un acord nu a fost încă parafat, conform surselor Economedia. Oficial, Comisia a confirmat pentru Economedia că există dialog tehnic cu autoritățile române, dar a transmis că nu s-a agreat nimic.

Noua conducere a BNR, votată de Parlament, fără audieri, fără întrebări. Doar Isărescu a făcut declarații: „Să facem o reformă fiscală să ne creadă piețele. Nu se poate în an electoral, dar viitorul Guvern nu are încotro decât să ia o decizie. Dar trebuie măsuri graduale”

Parlamentul a votat, marți, conducerea Băncii Naționale a României pentru România (BNR), pentru următorii cinci ani. Mugur Isărescu începe un nou mandat de guvernator. Leonardo Badea urcă în postul de prim-viceguvernator. Florin Georgescu și Cosmin Marinescu vor fi viceguvernatori. Membri în consiliul de administrație vor fi: Roberta Anastase, Balint Csaba, Alexandru Nazare, Cristian Popa și Aura Socol. Declarațiile guvernatorului, AICI.

BNR menține rata dobânzii la 6,5%

Banca Națională a României (BNR) a menținut dobânda de politică monetară la 6,5%, în ședința de politică monetară de vineri, după două scăderi consecutive, în ședințele anterioare. Părerile analiștilor erau împărțite.

BNR a transmis în ultimele luni prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu și cea a altor oficiali că dobânzile s-ar putea să staționeze o perioadă după primele două scăderi. Lipsa unor reglaje suplimentare poate însemna, în teorie, o frână tot mai puternică asupra activității economice, din moment ce dobânzile ar deveni tot mai real pozitive (dobândă minus inflație). Momentan, BNR este mai preocupată să asigure un climat de creștere economică și a veniturilor bugetare în condiții de inflație în moderare.  Detalii, AICI.

Toți cei cinci noi membri ai Directoratului Transelectrica au acceptat mandatele și au fost numiți efectiv în funcție de astăzi / Corpul de control al premierului susține că procedura este viciată și trebuie reluată

„In completarea raportului curent diseminat prin intermediul institutiilor pietei de capital in data de 30 septembrie 2024, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A. informeaza actionarii si publicul interesat cu privire la faptul ca domnii: Victor MORARU, Stefanita MUNTEANU, Catalin-Constantin NADOLU, Vasile-Cosmin NICULA si Florin-Cristian TATARU au acceptat expres mandatele de membri ai Directoratului. Asadar, numirea acestora devine efectiva incepand cu data de 03 octombrie 2024”, arată anunțul Transelectrica.

„Corpul de control a făcut o verificare a procedurii și a constatat că procedura a fost viciată, că nu a fost respectată procedura pe formă, nu pe fond. Se reia toată procedura de selecție”, au explicat sursele pentru Economedia.

AFM, reacție după ce prosumatorii au acuzat suspiciuni de implicare a inteligenței artificiale pentru înscrierea rapidă în program: Platforma programului “Casa Verde” are un cod suplimentar de verificare pentru a evita utilizarea roboţilor

Platforma utilizată în cadrul programului “Casa Verde Fotovoltaice” este aceeaşi pentru toate regiunile, iar funcţionalităţile acesteia au fost optimizate pentru a asigura o utilizare sigură, fiind totodată adăugat suplimentar încă un cod de verificare tocmai pentru a evita utilizarea roboţilor în procesul de depunere a dosarelor, au explicat, vineri, reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), într-o precizare transmisă Agerpres.

“Administraţia Fondului pentru Mediu a dezvoltat şi utilizat aceeaşi aplicaţie informatică pentru înscrierea în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice ca şi anul trecut, la care a adăugat suplimentar încă un cod de verificare (captcha) tocmai pentru a evita utilizarea roboţilor în procesul de depunere a dosarelor. Platforma utilizată în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este aceeaşi pentru toate regiunile, iar funcţionalităţile ei au fost optimizate pentru a asigura o utilizare sigură”, a transmis instituţia. Mai multe detalii, AICI.

Analiză: Înscrierea în programul Casa Verde a devenit o „olimpiadă” de IT, cu tactici neortodoxe. Datele personale a zeci de mii de români, pe mâna unor speculanți

Sesiunea Casa Verde din 2024 este cea mai riscantă de până acum. Anul acesta, înscrierea în program s-a transformat într-o adevărată „olimpiadă” de IT, o competiție intensă în care tot mai multe persoane și firme recurg la tactici neortodoxe, cum ar fi folosirea de softuri specializate, pentru a obține finanțare pentru sisteme fotovoltaice, avertizează Kilowat, companie de sisteme fotovoltaice din România. Situația devine alarmantă, întrucât datele personale a zeci de mii de români ajung pe mâna unor speculanți care promit înscrierea rapidă în program și obținerea finanțării de 30.000 lei pentru panouri solare și baterii, avertizează compania. Întreaga analiză, AICI.

Petrom, prima scumpire a carburanților după o lună și jumătate de ieftiniri/ Care sunt noile prețuri

Petrom, liderul pieței carburanților din România, a aplicat joi 03 octombrie 2024, prima scumpire a carburanților după o perioadă de circa o lună și jumătate în care prețurile au scăzut. 

Astfel, prețul benzinei standard a crescut cu 5 bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu 4 bani pe litru. Ultima modificare de preț avut loc pe 25 septembrie 2024, când Petrom a redus prețul benzinei a scăzut cu doi bani pe litru.

Se întâmpla după o serie de alte ieftiniri care au început pe 15 august, când Petrom a ieftinit motorina cu 5 bani pe litru, după câteva zile de majorat prețul la benzină și menținut cel la motorină. În ziua respectivă, motorina a devenit mai ieftină decât benzina în anumite stații Petrom. A doua scumpire a avut loc sâmbătă.

Șeful Allianz Țiriac, despre prelungirea plafonării prețurilor la asigurările RCA: Este un an electoral și liniștea cu orice preț pare mult mai importantă decât nota de plată care va veni anul viitor

 Virgil Șoncutean, CEO al Allianz Țiriac, al doilea cel mai mare jucător de pe piața asigurărilor, a criticat măsura plafonării RCA și decizia recentă a autorităților de a o prelungi încă trei luni. El a spus, la un eveniment de prezentare a 30 de ani de există a Allianz Țiriac România, că plafonarea a fost prelungită pentru că sunt alegeri în acest an, dar nota de plată va veni anul viitor, când nu va mai exista plafonare. Declarațiile pe larg, AICI.

Antreprenor cu valoare adăugată: Tapetul, un material vechi de secole, reinventat. Povestea House of VLAdiLA, brandul românesc de lux care îmbină arta și tehnologia

Mulți oameni din România privesc tapetul ca pe o tendință a trecutului, specifică sfârșitului secolului 19 și perioadei interbelice, însă acest material a cunoscut o revenire spectaculoasă în ultimele decenii. Una dintre afacerile românești de succes în acest domeniu este House of VLAdiLA, fondată de soții Oana și Dragoș Vlădilă.

Oana are un background în arhitectură, iar Dragoș vine cu know-how-ul antreprenorial. Cei doi au creat o afacere de familie și un brand care oferă produse de lux, personalizate, ce îmbină arta și tehnologia. Povestea lor, poate fi citită AICI.

ANALIZĂ Economedia. Piața muncii pentru studenți la început de an universitar. Care sunt job-urile pentru tineri fără experiență și ce salarii se pot câștiga?

Candidații cu un nivel minim de experiență sau aflați la primul job, cum sunt studenții, se pot orienta pentru locuri de muncă în retail, centre de servicii sau în zona de transport și logistică, arată datele transmise la solicitarea Economedia de platformele online de locuri de muncă. În această perioadă, tinerii care intră pe piața muncii aplică în special în domenii precum retail, call center, banking, logistică/producție, IT&C, marketing și HoReCa și turism. Cum arată ofertele de internship-uri, cele de job-uri cu jumătate de normă sau muncă la distanță și ce salarii se oferă pentru locuri de muncă entry-level? Vă prezentăm câteva cifre din piața muncii la început de an universitar. Întreaga analiză, AICI.

Grecia versus România – o comparație hazlie a salariilor… cu miros de covrigi!

Pe rețelele de socializare a apărut o postare în care se spune că o covrigărie din București angajează personal necalificat cu 905 euro net pe lună, după reținerea taxelor aferente (4.500 lei mai exact). Impresionant, nu-i așa? Și pentru că se pare că unii încearcă cu disperare să demonstreze că salariile în România sunt mici, îi contrazice viața reală… sau mai degrabă covrigii, scrie publicația greacă The Indicator, potrivit Rador Radio România.

Grecia versus România – lupta pe salarii în arena pieței muncii! Dacă privim cu umor, putem spune că dacă vrei să „coci” un contract salarial bun, România este o destinație neașteptată, dar delicioasă. Salariul unui covrigar în România concurează cu cel primit de mai multe profesii în Grecia, mai ales dacă luăm în calcul și puterea netă de cumpărare. Detalii, AICI.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.