Retrospectiva săptămânii Economedia: Cum își pregătesc companiile bugetele pentru anul viitor/ Reacții critice după adoptarea legii care scutește de impozit câștigurile din criptomonede/ România și Bulgaria vor menține controalele la frontierele lor încă 6 luni după intrarea în spațiul Schengen

revista presei economice foto pexels-ensiha-digital

Săptămâna aceasta a fost adoptată ordonanța amnistiei, care include, printre altele, scutirea de impozit pe venitul persoanelor care obțin câștiguri din criptomonede până la 31 iulie 2025. Decizia a fost puternic critică de specialiști.

De la Eurostat am aflat că România a avut și în octombrie cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE. Reguli de la ministerul de interne: Ministerului Afacerilor Interne a adoptat recent un ordin care nu mai permite persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale (II), întreprinderilor familiale (IF), societăților de avocatură și profesiilor liberale să înmatriculeze mașini pe numele acestor entități. Ordinul MAI a intrat în vigoare în data de 15 noiembrie.

Între timp, vin vești mai puțin plăcute din piața muncii. Gigantul Amazon, cel mai puternic retailer online din lume, ar urma să închidă un departament de gestionare a datelor din România și să renunțe la aproximativ 400 de angajați, potrivit unui răspuns la companiei la solicitarea Economedia. Bulgaria și România urmează să intre în Spațiul Schengen, însă controalele la frontierele lor terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puțin șase luni după aderarea lor. Consiliul Concurenţei anunţă că a câştigat definitiv procesele cu Auchan, Cora şi furnizorii acestora, pe care le amendase cu circa 87,713 milioane lei (18,8 milioane euro), în 2019, pentru fixarea preţurilor de raft în cadrul promoţiilor desfăşurate de retaileri.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Iar în această săptămână am cunoscut nn antreprenor ieşean face afaceri de milioane de euro din inovaţii digitale pentru educaţie, cum ar fi cataloagele electronice.

Iată cele mai importante subiecte ale acestei săptămâni, pe Economedia:

Util. Cum faci bugetul companiei, pentru a fi cât mai rezilient într-un an plin de incertitudini fiscale / 2025, anul reformei fiscale

Anul 2025 se anunță a fi anul modificărilor fiscale și al „decontului” în urma politicilor fiscale relaxate adoptate de România până în prezent, care au făcut ca țara noastră să aibă cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană. În spațiul public au apărut deja câteva măsuri luate în calcul pentru a repara această situație și ele includ modificări de cotă de TVA, modificări ale cotei de impozit pe venit, majorarea cotei de impozit pe dividende, eliminarea facilităților fiscale acordate unor angajați sau reguli mai restrictive pentru microîntreprinderi. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste măsuri nu este bătută în cuie și încă nu este clar care va fi amploarea modificărilor sau dacă ele vor fi adoptate concomitent. Un răspuns l-am putea avea abia spre finalul primului trimestru din anul 2025. Detalii, AICI.

Surse: „Ordonanța amnistiei” a fost introdusă pe ascuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaților înainte de votul final. Proiectul include scutirea de impozit pe veniturile din criptomonede/ Autorul amendamentului motiva măsura prin „creșterea transparenței”

 Deputații au introdus, „pe ascuns”, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă 107/2024, cunoscută drept „ordonanța amnistiei”, pe ordinea de zi de luni a plenului Camerei Deputaților, acesta nefiind anunțat în documentul oficial înainte de ședință, au declarat surse pentru Economedia. Proiectul adoptat luni decizional în Parlament include, printre altele, scutirea de impozit pe venitul persoanelor care obțin câștiguri din criptomonede până la 31 iulie 2025, amendament propus de deputatul independent Sabin Șărmaș (ex PNL).

Pentru aprobarea proiectului de lege s-au înregistrat 158 voturi „pentru”, 40 contra, 16 abţineri iar doi deputați nu au votat.

Gabriel Biriș: Ne întoarcem în anii ’90? Parlamentul scutește de impozit câștigurile din crypto, în timp ce Finanțele discută creșteri de impozite

Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate, susține că România se întoarce în anii ’90 în contextul în care Parlamentul scutește de impozit câștigurile din cryptomonede, în timp ce Ministerul Finanțelor discută creșteri de impozite.

„Incredibilă mizeria asta! Parlamentul scutește de impozit câștigurile din crypto (miliarde de euro!) în timp ce Finanțele discută creșteri de impozite pe muncă și TVA!!! Ne întoarcem în anii ’90 când Monitorul era plin de scutiri de taxe vamale pentru șmecheri care aveau vapoarele cu marfă în vamă? Legea a fost alaltăieri votată în Cameră și merge la promulgat. Sper să nu fie promulgată!”, scrie Biriș, pe Facebook.

Deputatul care a inițiat amendamentul pentru scutirea de impozit a veniturilor din criptomonede este un vechi investitor în această piață / Cum argumenta încă din primăvară inițiativa legislativă

Deputatul independent Sabin Sărmaș (fost PNL), cel care a inițiat un amendament pentru scutirea de impozit pe venitul persoanelor care obțin câștiguri din criptomonede până la 31 iulie 2025, este un vechi investitor pe această piață.

Reamintim, deputații au introdus, „pe ascuns”, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă 107/2024, cunoscută drept „ordonanța amnistiei”, pe ordinea de zi de luni a plenului Camerei Deputaților, acesta nefiind anunțat în documentul oficial înainte de ședință, au declarat surse pentruEconomedia. Proiectul adoptat luni decizional în Parlament include, printre altele, și scutirea de impozit pentru câștigurile din cripto.

Sabin Sărmaș a fost președinte al Autorității pentru Digitalizarea României din decembrie 2019 până în ianuarie 2021 când a devenit deputat PNL. Apoi, în parlament, a condus Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor a Camerei Deputaţilor. Acum este doar membru al acestei comisii. Ca politician independent a candidat în primăvară la primăria Cluj, dar a pierdut în fața lui Emil Boc (PNL), iar acum candidează pentru un nou mandat în parlament, ca independent. Detalii, AICI.

Gigantul Amazon ar urma să închidă un departament din România și să renunțe la sute de angajați / Minus 464 de angajați și în 2023

Gigantul Amazon, cel mai puternic retailer online din lume, ar urma să închidă un departament de gestionare a datelor din România și să renunțe la aproximativ 400 de angajați, potrivit unui răspuns la companiei la solicitarea Economedia și potrivit informațiilor consultantului de afaceri Doru Șupeală. Numărul mediu de angajaţi al companiei care operează centrul din Iași a scăzut deja cu aproape 500 de persoane anul trecut față de 2022, conform datelor publice. Valul de concedieri din domeniul tehnologiei continuă să fie puternic în 2024.

Divizia afectată de decizie nu este o echipă de inteligență artificială, așa cum a fost vehiculat, ci o echipă de servicii de date, conform informațiilor Economedia.

Date Eurostat: România a avut și în octombrie cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE

Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 2,0% în octombrie 2024, în creștere de la 1,7% în septembrie, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Cu un an înainte, rata a fost de 2,9%. Rata anuală a inflației înUniunea Europeană a fost de 2,3% în octombrie 2024, în creștere de la 2,1% în septembrie. Cu un an înainte, rata era de 3,6%. România a avut cea mai ridicată rată din UE. Detalii, AICI.

Extinderea spațiului Schengen: Bulgaria și România vor face controale la frontierele terestre încă 6 luni după aderare/ Fără verificări între Bulgaria și Grecia

Bulgaria și România urmează să intre în Spațiul Schengen, însă controalele la frontierele lor terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puțin șase luni după aderarea lor, scrie Novinite. Acest acord a fost finalizat vineri la Budapesta, unde miniștrii de interne din Bulgaria, România, Austria și Ungaria au semnat o declarație comună, după cum a anunțat președinția ungară rotativă a Consiliului UE. În timp ce controalele la frontierele terestre dintre România și Ungaria vor persista, granița dintre Bulgaria și Grecia va fi scutită de aceste controale odată ce Bulgaria va intra pe deplin în Schengen.

Surse familiare cu negocierile au confirmat pentru publicația bulgară „ClubZ” că acordul nu menționează nicio continuare a controalelor la frontiera bulgaro-greacă, marcând astfel sfârșitul controalelor la frontieră. Detalii, AICI.

Amenzi de aproape 19 de milioane de euro pentru Auchan, Carrefour și Cora, rămanse definitive, potrivit instanței supreme / Sancțiunile, date de Consiliul Concurenţei pentru fixarea preţurilor de raft în cadrul promoţiilor desfăşurate de retaileri

Consiliul Concurenţei anunţă că a câştigat definitiv procesele cu Auchan, Cora şi furnizorii acestora, pe care le amendase cu circa 87,713 milioane lei (18,8 milioane euro), în 2019, pentru fixarea preţurilor de raft în cadrul promoţiilor desfăşurate de retaileri.

”Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat definitiv că retailerii Auchan, Cora Romania şi patru dintre furnizorii acestora, amendaţi de Consiliul Concurenţei pentru că prinn fixarea preţurilor de raft au încălcat regulile de concurenţă”, informează autoritatea de concurenţă. Detalii, AICI.

Trenul nou Alstom a fost anulat în această dimineață, la abia o zi după ce a fost pus oficial în circulație, cu Grindeanu și Ciolacu la bord / Reacția Alstom

Trenul Alstom Coradia Stream, care a fost pus oficial în circulație miercuri, cu ministrul Transporturilor și premierul Marcel Ciolacu la bord, a fost anulat în această dimineață, conform unui anunț făcut de Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Instituția a invocat “erori afișate de computerul de bord”. Pasagerii au plecat cu un alt tren CFR Călători, jumătate de oră mai târziu. Este vorba despre primul tren electric achiziţionat în ultimii 35 de ani, și primul nou în ultimii 22 de ani.


UPDATE Alstom a transmis că trenul este complet funcțional, dar a decis să îl retragă temporar pentru verificarea cauzelor pentur care au apărut mesaje de eroare pe computerul de bord. Detalii, AICI.

Ministerul de Interne schimbă regulile: PFA și profesiile liberale nu mai pot înmatricula mașini / „Afectează sute de mii de întreprinzători individuali, inclusiv financiar”

Ministerului Afacerilor Interne a adoptat recent un ordin care nu mai permite persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale (II), întreprinderilor familiale (IF), societăților de avocatură și profesiilor liberale să înmatriculeze mașini pe numele acestor entități. Ordinul MAI a intrat în vigoare în data de 15 noiembrie. Reprezentanții acestor entități spun că noile reglementări pun în dificultate antreprenorii mici și mijlocii și afectează sute de mii de întreprinzători individuali, inclusiv financiar, deoarece aceștia nu mai pot deduce cheltuieli.

Ordinul prevede că sunt excluse de la posibilitatea de a înmatricula vehicule entitățile care nu sunt persoane fizice sau persoane juridice: „calitatea de titular al certificatului de înmatriculare poate fi avută doar de o persoană fizică sau de o persoană juridică titulară a unui patrimoniu”.

Legea care aduce un impozit suplimentar pentru companiile de petrol, gaze și carburanți a fost promulgată / Specialiștii cred că măsura va duce la scumpirea gazelor, benzinei și motorinei

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care reglementează impozitul suplimentar pe cifra de afaceri în cazul instituţiilor de credit şi al persoanelor juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, scrie Agerpres.

Legea a fost adoptată în urmă cu o lună de Camera Deputaților, ca for decizional. Specialiștii au avertizat la acel moment că impozitul suplimentar va duce la scumpirea gazelor, benzinei și motorinei.

Actul normativ modifică şi completează în acest sens Codul fiscal.

Cataloage electronice în locul celor de hârtie: Un antreprenor ieşean face afaceri de milioane de euro din inovaţii digitale pentru educaţie

Alexandru Holicov este un antreprenor ieşean care face afaceri de milioane de euro din crearea şi vânzarea de servicii digitale inovative pentru educaţie, printre care şi un catalog online.

Pasul spre educaţie a apărut în mod natural, ca observaţie a problemelor pe care le întâmpina la şcoală mama mea, care era învăţătoare”, mărturiseşte antreprenorul, pentru Economedia.

Alexandru Holicov a devenit antreprenor imediat după ce a terminat facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor din oraşul său natal, Iaşi.

Omul de afaceri a declarat: „Am avut primele iniţiative antreprenoriale în imobiliare şi leasing în Iaşi. Am făcut bani uşor şi părea firesc să continui. Doar că a intervenit ideea cu platforma pentru educaţie şi asta a schimbat tot. Mi-am propus să revoluţionez educaţia şi aşa am fondat Adservio”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.