Retrospectiva săptămânii Economedia: Planuri de creșteri ale indemnizațiilor la companii de stat și concedieri la privat/ Interviu cu ministrul Finanțelor și perspective îngrijorătoare din mediul de afaceri

tableta economie stiri Sursa foto: Dreamstime.com

Săptămână cu noutăți: Economedia v-a informat că administratorii CNIR cer triplarea indemnizațiilor în anul austerității, iar Radiocom a și majorat salariile șefilor, în vreme ce mai multe companii încep anul cu disponibilizări. Vă prorpunem un interviu cu Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, perspective din mediul de afaceri într-un an care deja se anunță complicat și o analiză despre investițiile în aeroporturi.

EXCLUSIV Administratorii CNIR au cerut triplarea indemnizațiilor, la 27.000 lei brut, în anul austerității. Au motivat majorarea prin faptul că și administratorii CNAIR și-au dublat indemnizațiile în decembrie

Doi membri ai consiliului de administrație (CA) al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Cătălin Urtoi și Marius Sorin Bota, au solicitat și au obținut în Consiliul de Remunerare triplarea indemnizației tuturor membrilor CA ai instituției, de la 8.591 lei la 27.000 lei brut, conform informațiilor obținute în exclusivitate de Economedia. Șefii instituției au solicitat venituri mai mari chiar în anul austerității, când Guvernul a înghețat salariile bugetarilor și pensiile tuturor românilor și a promis că va ține sub control toate celelalte cheltuieli. Majorarea mai trebuie însă aprobată și în Consiliul de Administrație dar și în Adunarea Generală a Acționarilor a CNIR.

Reprezentanții CNIR au confirmat informațiile Economedia și precizează că majorarea indemnizațiilor trebuie aprobată și în consiliul de administrație și în AGA pentru a intra în vigoare.
Articolul AICI

ANALIZĂ Bilanț „negru” în companiile prezente în România: Concedieri pe bandă rulantă chiar de la început de an

La finalul primei luni din anul 2025, veștile nu sunt bune pentru unele companii din România, care au trecut deja la concedieri. Sunt disponibilizați sute de angajați de la companii din IT, de la firme care produc frigidere sau ștergătoare auto, precum și de la un șantier naval în care acționar majoritar este statul român.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Veștile care s-au tot adunat de la începutul anului par să confirme rezultatele unui sondaj recent. Astfel, ponderea companiilor care prevăd o reducere a numărului de angajați în anul 2025 a crescut la 11% în ianuarie 2025, de la 2% în ianuarie 2024, potrivit sondajului HR Barometru, realizat de PwC România.

Măsurile de majorare a fiscalității luate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precum eliminarea facilităților pentru IT, agricultură și construcții, dar și încetinirea creșterii economice naționale și a altor state au început să schimbe coordonatele pe piața muncii, arată specialiștii companiei.

De asemenea, mediul de afaceri se așteaptă la noi măsuri fiscale.

O trecere în revistă a concedierilor deja anunțate AICI

OPINIE: De ce nu crede mediul privat în bugetul pe 2025: venituri fanteziste și zero reforme structurale

Un nou an, un nou buget fantezist prin care România își asumă că reduce deficitul doar printr-o creștere extrem de optimistă a veniturilor și fără ca statul să facă mari sacrificii în zona de cheltuieli. Am văzut în ultimii ani unde ne-a dus asta: socotelile de acasă nu s-au potrivit cu cele de la piață și am ajuns să avem un deficit similar cu cel din anii de criză pandemică chiar și atunci când economia a duduit. Acum că și nori tarifari și recesioniști se ridică peste Europa, antreprenorii și mediul de afaceri din România nu trebuie să se mai întrebe dacă vor mai veni majorări de taxe, ci când.

În niciunul din ultimii ani, bugetul construit la începutul anului n-a avut nicio legătură cu realitatea de la finalul anului. Situația era deja gravă în 2023, dar anul trecut, un an electoral, dezmățul a fost cel mai accentuat.

Vezi AICI opinia semnată de Elena Deacu

VIDEO „Obrăznicie”. Tanczos Barna, despre creșterea veniturilor pentru șefii firmelor de stat INTERVIU

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat într-un interviu pentru Economedia că deciziile prin care șefii firmelor de stat își majorează indemnizațiile sunt o „obrăznicie”, în momentul în care toată țara vorbește despre strânsul curelei. El a precizat că astfel de creșteri de venituri vor fi oprite fie prin decizia premierului, fie a ministrului de resort.

Declarațiile AICI

Tanczos Barna, ministrul Finanțelor
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

INTERVIU VIDEO Ministrul Finanțelor Tanczos Barna: Nu avem nevoie de majorări de taxe, în acest moment. Nu se întrevede o înrăutățire atât de bruscă a situației economice încât să fim obligați să majorăm taxele în 2025

Ministrul Finanțelor Tanczos Barna exclude orice fel de majorare de taxe „în acest moment” sau la rectificarea bugetară, în condițiile în care prognozele și situația economică nu se schimbă. El afirmă, într-un interviu pentru Economedia, că nu se întrevede o înrăutățire atât de bruscă a situației economice încât Guvernul să fie obligat să majoreze taxele în 2025. Puteți urmări, și video, interviul pe Economedia

Nadina Nedelea, Asociația Producătorilor de Mobilă: Industria de mobilă din România scade încontinuu din 2016, ne-am pierdut competitivitatea. Nu mai putem produce linie în România, pentru că China și Turcia produc tot

Industria de mobilă din România, a doua ca pondere după IT ca valoare adăugată în industrie, scade încontinuu din 2016, din cauza scumpirii materiei prime, a energiei și a creșterii costurilor cu forța de muncă, a declarat Nadina Nedelea Rus, director executiv la Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR), într-o discuție cu jurnaliștii.

„După IT, suntem ramura economică cu cea mai mare valoare adăugată în producție, respectiv de 55%. În 1990, rămăseseră 46 de combinate de mobilă, ele exportau 675 de milioane de dolari după Revoluție. Am crescut de la 46 de combinate la 5.500 de companii în 2016 care activează pe acest CAEN. Am avut 55.000 de oameni angajați direct și peste 150.000 indirecți, de la designeri, la arhitecți, furnizori de utilaje, în 2016. Din 2016 încoace scădem grav. În momentul acesta suntem sub 5.000 de companii și avem sub 49.000 angajați direcți”, detaliază Nadina Nedelea.

Detalii în articol

FOTO Topul aeroporturilor din România în funcție de trafic și inaugurările de proiecte noi așteptate în 2025

În urmă cu câteva zile, a fost inaugurat noul terminal al Aeroportului Satu Mare, cu un zbor înspre Londra. După ce în 2024 au fost date în folosință o serie de proiecte aeroportuare (terminale și facilități noi),  există încă la nivel național lucrări încă în desfășurare, care ar urma să fie încheiate în lunile următoare. Aceasta în condițiile în care traficul aerian de pasageri înregistrat de aeroporturile din România pe parcursul anului 2024 a crescut cu aproape 6% față de valorile din anul 2023, după cum arată datele Asociației Aeroporturilor din România.

Mai precis, datele publice arată că anul trecut 26.033.372 de pasageri au tranzitat aeroporturile românești, față de 23.234.580 de pasageri, raportați în 2023. Față de anul 2019 (adică înainte de pandemie), traficul aerian din 2024 a crescut cu 12%.

Ce proiecte urmează să fie inaugurate? Detalii AICI

Sursa foto: Aeroport Contanța/ Facebook

Omul de afaceri Dan Șucu, discurs extrem de acid la adresa Guvernului cheltuitor. Apel către mediul de afaceri: “Ce ați muncit până acum trebuie apărat. Nimeni nu respectă. Ei vor să cheltuie tot”

Avansul economiei României, susținut de mediul de afaceri și de diaspora, poate fi reversat, dacă măsurile fiscale nu sunt cele corecte, susține omul de afaceri Dan Șucu, președinte al asociației Concordia, într-un discurs acid la adresa guvernului. Acesta a pledat pentru un sistem de impozitare simplu și a criticat dur și creșterea cheltuielilor bugetare cu salariile. Puteți citi AICI declarațiile omului de afaceri.

Economist: România a depășit Polonia la PIB per capita – GRAFIC

România a depășit și Polonia la Produsul Intern Brut per capita (PIB), raportat la paritatea puterii de cumpărare, a declarat joi Ionuț Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice (ASE), în cadrul unei conferințe organizate de Confederația Patronală Concordia.

Cele mai recente date ale biroului de statistică al UE arătau că România ajunsese din urmă Polonia la acest important indicator economic, iar acum Ionuț Dumitru susține că țara noastră chiar a depășit Polonia.

Detalii AICI

 

Televiziunea Bloomberg afirmă că scandalul fraudelor imobiliare riscă să-l „păteze” pe premierul român

Un scandal de fraudă în România în care sunt implicați fostul deputat Laura Vicol și compania imobiliară Nordis dăunează eforturilor premierului Marcel Ciolacu de a contracara o creștere a extremei drepte înaintea alegerilor prezidențiale, scrie Bloomberg. Subiectul a fost preluat și la televiziunea Bloomberg din Statele Unite, unul din canalele principale la care privesc jucătorii globali din finanțe, bănci și piața de capital.

Știre AICI

Antreprenor cu valoare adăugată: Aceeași Mărie, brandul de îmbrăcăminte modernă fondat de Antonia Negrău, inspirat de elementele din folclor / „Vorba românească ”Aceeaşi Mărie cu altă pălărie” exprimă foarte bine ceea ce facem noi”

O pasiune pentru modă încă din copilărie împletită cu dragostea pentru portul popular românesc s-au transformat acum câțiva ani într-un brand de îmbrăcăminte modernă ce atrage foarte mulți tineri. De fapt, foarte multe tinere, după cum a povestit pentru Economedia Antonia Negrău, fondatoarea afacerii Aceeași Mărie.

„Bunica mea ţesea la război diferite piese vestimentare, apoi făcea nişte broderii minunate, aşa că dragostea faţă de portul popular românesc s-a transmis de la o generaţie la alta. Povestea Aceeaşi Mărie a început în facultate. Lucrarea mea de licenţă a studiat comportamentul consumatorului pe tema ”Integrarea Elementelor Folclorice în Vestimentaţia Contemporană”. În felul acesta am îmbinat publicitatea cu pasiunea pentru modă. La Master am dus mai departe conceptul şi am cercetat ideea unui magazin online, iar coordonatoarea lucrării m-a încurajat să transform ideea în realitate. Am început câteva teste şi abia în 2020 am lansat magazinul online”, spune Antonia.

Povestea afacerii AICI

EXCLUSIV O nouă companie de stat a majorat indemnizațiile șefilor în plin an al austerității / Șirul de probleme de la Radiocom

Indemnizațiile directorului general și ale membrilor consiliului de administrație de la Societatea Națională de Radiocomunicații (Radiocom) au fost majorate în plin an al austerității, arată informațiile obținute în exclusivitate de Economedia. Compania este operatorul național care transmite posturile publice de radio și televiziune. Șirul de nereguli la Radiocom este însă mai lung și merge de la modul de prelungire a mandatelor directorului general și financiar la contractul de prestări servicii cu Televiziunea Publică.

Detalii AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.