Guvernul Spaniei vrea să reducă numărul de ore de lucru al angajațiilor de la 40 de ore la 37,5 de ore. Prim-ministrul Spaniei Pedro Sanchez este de acord să reducă săptămâna de lucru în cadrul unui acord cu extrema stângă, relatează Boomberg.
„Au trecut mai mult de 41 de ani de când orele de lucru au fost modificate în țara noastră”, a declarat Yolanda Diaz, viceprim-ministrul și ministrul muncii.
„Transformarea nu este doar încă o variabilă economică sau a muncii. Este un proiect pentru țară, o măsură care va moderniza Spania”, a adăugat aceasta.
Propunerea va fi trimisă parlamentului și este de așteptat să intre în vigoare la începutul anului viitor.
Reducerea programului de lucru a fost convenită între guvern și reprezentanții sindicatelor, în timp ce reprezentanții mediului de afaceri au părăsit negocierile.
Potrivit sindicatelor, de noul regulament vor beneficia aproximativ 13 milioane de lucrători din Spania. Lucrătorii din sectorul public și din unele domenii precum educația au deja 37,5 ore de lucru săptămânal, iar numărul mediu de ore de lucru săptămânal efectiv în Spania este de 36,4, potrivit Eurostat.
„Această măsură va avea un mare impact asupra întregii lumi a afacerilor, atât a companiilor mari, cât și a celor mici, iar intenția este de a facilita echilibrul dintre viața de familie și cea profesională și de a îmbunătăți productivitatea”, a declarat Blanca Mercado, avocat specializat în dreptul muncii la KPMG Abogados.
Sanchez din Spania este de acord să reducă săptămâna de lucru în cadrul unui acord cu extrema stângă.
Dacă planul va fi adoptat în Congres, Spania va fi printre țările europene cu mai puține ore de lucru pe săptămână.
Sanchez a stabilit „demnitatea muncii” drept una dintre proincipalele prioritățile ale guvernului, „astfel încât toți spaniolii să muncească pentru a trăi, și nu să trăiască pentru a munci”, a spus el.
Săptămâna trecută, guvernul a stabilit să majoreze salariul minim cu 4,4% în 2025, ridicând astfel creșterea totală de când Sanchez a devenit prim-ministru la peste 60%.
Cu o rată a șomajului la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani și cu o economie care înregistrează cele mai bune performanțe în rândul celor mai mari membri ai zonei euro, Sanchez nu a reușit să profite din punct de vedere politic de aceste performanțe, deoarece s-a străduit să adopte legi importante, iar parlamentul nu a mai aprobat un buget din anul 2023.