Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România și unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, susține că nu a primit ajutoare de stat în contextul crizei scumpirii energiei.
Compania a anunțat recent că oprește temporar activitățile de producție de îngrășăminte, din cauza prețului foarte mare la energie, gaz natural și energie electrică. Consumul de gaz al companiei pentru producția de îngrășăminte reprezintă aproximativ 10% din consumul național de gaz.
Ministrul Energiei Virgil Popescu a reamintit, după anunțul companiei, că marii consumatori de gaze beneficiază de o schemă de ajutor de stat pentru a trece cu bine această iarnă. El a spus că peste 130 milioane de euro au fost plătiți de ministerul Energiei marilor consumatori de energie. „Vom trece iarna cu bine. Schema de ajutor de stat pentru energointensivi a fost finalizată, iar marii angajatori au primit bani pentru a-și putea susține activitatea”, a spus el.
Cu toate acestea, Azomureș nu s-a regăsit printre beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat, a transmis compania pentru Economedia. În schimb, potrivit sursei citate, compania a primit în acest an doar un ajutor care să compenseze efectele infamei ordonanțe 114 din 2018, care a plafonat prețurile la energie. Prin ordonanța 81/2019, compania a încasat 16 milioane de lei aferente anului 2019 și 25 milioane de lei aferente anului 2020, aceștia din urmă fiind virați în acest an.
„Pentru actuala criză a gazului metan, începută în vara anului 2021, Azomureș nu a primit niciun ajutor financiar din partea statului român. În luna octombrie 2021, Azomureș a încasat 25 de milioane de lei, aferent unei scheme de ajutor aprobată în 2019 (Ordonanța 81/2019) pentru a compensa o parte din costurile cu certificatele de emisii din prețul energiei electrice. Schema de ajutor de stat s-a adresat mai multor sectoare industriale mari consumatoare de energie electrică, printre care și celui care produce amoniac (cazul Azomureș) și s-a aplicat pentru peste 30 de companii, în vederea compensării parțiale a acestor costuri din anii 2019 și 2020. În baza ordonanței menționate mai sus, Azomureș a încasat 16 milioane lei aferente anului 2019 și 25 milioane de lei aferente anului 2020. Nu există acum informații că această schemă de ajutor se va aplica și pentru anul 2021″, arată Azomureș, într-o declarație remisă Economedia.
Azomureș furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii.
Ministerul Agriculturii afirma, după anunțul Azomureș, că evaluează consecințele opririi activității Azomureș asupra producției din anul 2022. Potrivit ministerului, abandonarea fertilizării de bază cu azot sau reducerea cantităților de îngrășământ utilizate pentru culturile agricole crește riscul reducerii producției de anului viitor cu până la 30%.
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că specialiştii analizează motivele pentru care Azomureş a intrat într-o perioadă de oprire a producţiei şi vor fi găsite soluţii pentru ca activitatea să fie reluată