Franța recurge la importul de energie electrică și chiar la arderea petrolului, în contextul în care prețurile au crescut la un nou record, scrie Bloomberg. Europa se străduiește să “țină luminile aprinse” în Franța, a doua cea mai mare piață din regiune.
Franța, de obicei un exportator de energie, crește importurile de energie electrică și chiar arde păcură. Criza vine după ce Electricite de France SA a declarat că va opri patru reactoare, reprezentând 10% din capacitatea nucleară a țării, punând tensiune rețelele electrice care se confruntă deja cu vremea rece. Șase unități alimentate cu petrol au fost pornite în Franța marți dimineața, conform documentelor Entsoe.
„Când încep să ardă păcură și să importe din toate aceste țări – aceasta arată cât de gravă e situația”, a spus Fabian Ronningen, analist la Rystad Energy.
Europa se confruntă cu o criză energetică, utilitățile bazându-se pe cărbune și chiar pe petrol. Aproximativ 30% din capacitatea nucleară a Franței va fi offline la începutul lunii ianuarie, lăsând piața de energie la cheremul vremii. Pentru a înrăutăți lucrurile, Germania își închide aproape 50% din capacitatea sa nucleară înainte de sfârșitul anului.
Puterea germană de livrare anul viitor a crescut cu până la 6,8%, ajungând la 270 de euro pe megawat-oră. Prețurile au crescut, de asemenea, pe măsură ce gazul s-a scumpit după ce transporturile din Rusia printr-o conductă cheie și-au inversat direcția, gazul curgând spre est, spre Polonia. Acest lucru face ca Europa să se bazeze mai greu pe combustibil pentru a produce electricitate.
Criza de energie este atât de gravă încât guvernul francez a cerut EDF să repornească unele reactoare nucleare mai devreme decât era planificat. Ministrul Ecologiei, Barbara Pompili, a declarat în acest weekend că, pe lângă repornirile timpurii a reactorului, țara a avut contracte cu unele companii prin care au convenit să reducă producția în orele de vârf în schimbul plăților din partea guvernului.
Prețurile mai mari ale energiei amenință să deraieze redresarea economică a Europei, în timp ce noua versiune a Coronavirusului, Omicron, se răspândește. Nyrstar de la Trafigura va întrerupe producția la topitoria sa de zinc din Franța în prima săptămână a lunii ianuarie, din cauza creșterii prețurilor la electricitate. Producătorul norvegian de îngrășăminte Yara International, care a redus producția la începutul acestui an, a declarat că va continua să monitorizeze situația îndeaproape și să reducă producția acolo unde este necesar.
Vremea rece din această săptămână duce, de asemenea, la creșterea prețurilor la energie electrică pe termen scurt, deoarece sursele regenerabile nu pot ține pasul. Producția eoliană germană a scăzut marți până la 2.277 de megawați, cel mai scăzut nivel din 16 noiembrie.