Activitatea de producție din zona euro, stabilă pe final de an. Markit: “Vedem indicii că perturbările din lanţurile de aprovizionare încep să se atenueze”

productie, fabrica Sursa foto: Pexels

Activitatea de producţie în zona euro a rămas rezilientă la finalul lui 2021, fabricile beneficiind de pe urma atenuării perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a nivelului record al aprovizionării cu materii prime, arată datele publicate luni de compania de analize financiare Markit, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Întreruperile provocate de pandemia de coronavirus, alături de lipsa şoferilor de tir, au dus la un deficit de producţie, fabricile confruntându-se cu lipsa materiilor prime necesare în ultimele luni. Dar atenuarea problemelor din lanţurile de aprovizionare a dus la o scădere semnificativă a presiunii preţurilor.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 58 de puncte în decembrie, de la 58,4 puncte luna precedentă, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Indicele care măsoară producţia, perceput ca un indicator al viabilităţii economiei, s-a menţinut la 53,8 în decembrie, similar cu nivelul din noiembrie.

“A fost o perioadă incredibil de dificilă pentru fabricile din zona euro în semestrul doi din 2021, dar cele mai recente date arată o îmbunătăţire a situaţiei. Vedem indicii binevenite că perturbările din lanţurile de aprovizionare, care au afectat toate liniile de producţie din Europa, încep să se atenueze”, a apreciat Joe Hayes, economist la IHS Markit.

În urma acestor evoluţii, indicele privind preţurile factorilor de producţie a scăzut la 86,7 puncte în decembrie, de la la 88,9 puncte în noiembrie (cel mai redus nivel din ultimele opt luni), dar a permis fabricilor să majoreze preţurile într-un ritm mai lent decât luna precedentă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: