Retragerea alcoolului rusesc de pe rafturile magazinelor este cea mai recentă țintă impusă de SUA împotriva Rusiei. Până acum, oficialii din Ohio, Utah și New Hampshire au cerut magazinelor de băuturi alcoolice să elimine de pe rafturi produsele de fabricație rusească sau de marcă rusească, o mișcare care vizează în mare măsură vodca, scrie CNN.
Guvernatorul din Utah, Spencer Cox, a cerut sâmbătă ca magazinele de băuturi administrate de stat „să elimine toate produsele rusești și de marcă rusă”, explicând că invadarea Ucrainei de către Rusia este o „încălcare flagrantă a drepturilor omului”.
În același timp, guvernatorul New Hampshire, Chris Sununu, a făcut un anunț similar, cerând, de asemenea, eliminarea băuturilor spirtoase rusești. Aceste mișcări sunt în mare parte simbolice deoarece foarte puține mărci importate în Statele Unite mai produc votca în Rusia. Multe dintre cele mai vândute mărci de vodcă care își au originea în Rusia sunt acum distilate în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite.
De exemplu, unii proprietari de baruri protestează împotriva invaziei aruncând vodcă Stoli. Problema este că doar numele este unul rusesc, băutura fiind de fapt produsă în Letonia, iar sediul companiei este în Luxemburg, un membru al NATO care a fost foarte vehement împotriva invaziei ruse.
Într-o declarație pentru CNN Business, Stoli Group a declarat: Condamnăm acțiunea militară din Ucraina și suntem gata să sprijinim poporul ucrainean, echipele și partenerii noștri. De zeci de ani, Grupul Stoli i-a sprijinit pe cei marginalizați și pe cei expuși riscului unei agresiuni nejustificate. Suntem acum alături de toți ucrainenii și rușii care cer pace”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.
Guvernatorul din Ohio Mike DeWine le-a cerut celor aproape 500 de magazine de băuturi alcoolice să oprească atât cumpărarea, cât și vânzarea tuturor produselor fabricat de Russian Standard, singura distilerie de peste mări, deținută de Rusia, care vinde vodcă în Ohio.
Russian Standard, împreună cu brandul mai puțin cunoscut Green Mark, sunt unele dintre puținele mărci de alcool importate din Rusia și vândute în Statele Unite. Compania mamă, Roust International, este deținută de Roustam Tariko, un oligarh rus care deține și Russian Standard Bank. Compania de alcool nu a răspuns solicitării de comentarii a CNN Business.
Aceste boicoturi sunt în mare parte simbolice, deoarece vodca produsă în Rusia reprezintă un procent foarte mic din vânzările anuale de vodcă de aproximativ 7 miliarde de dolari, potrivit Distilled Spirits Council, o organizație comercială care reprezintă producătorii de băuturi spirtoase.
Mai puțin de 1% din votca consumată din Statele Unite este produsă în Rusia. De fapt, mai mult de jumătate din votca consumată pe plan intern este de fapt produsă aici, conform datelor de la IWSR Drinks Market Analysis, o firmă globală care urmărește vânzările de alcool. Importurile de vodcă din Rusia sunt în scădere de câțiva ani și au scăzut cu 79% din 2011.