Rusia intenționează să ia măsuri legale pentru a recupera 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare înghețate de guvernele occidentale, în încercarea de a răsturna una dintre cele mai dureroase măsuri impuse Moscovei ca răspuns la invazia sa din Ucraina, scrie Reuters.
„Ne pregătim să luăm măsuri legale deoarece acest lucru este fără precedent la scară globală”, a declarat Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale.
La două zile după ce Rusia a început invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, țările G7 și Comisia Europeană au anunțat că vor impune sancțiuni băncii centrale a Rusiei pentru a-i bloca accesul la deținerile sale valutare .
Banca centrală nu poate accesa aproape jumătate din rezervele sale de 609,4 miliarde de dolari pentru a sprijini rubla, care a scăzut brusc după invazie. Acest lucru a forțat Rusia să impună controale de capital și să instruiască exportatorii să-și transforme veniturile în ruble.
Un oficial al băncii centrale a refuzat să spună în ce jurisdicții intenționează Rusia să dea în judecată sau ce motive ar pretinde pentru acțiunea în justiție.
De asemenea, Rusia a amenințat cu acțiuni legale în cazul în care sancțiunile o obligă să nu își plătească datoria suverană. A ratat două plăți pentru datoria în dolari atunci când autoritățile americane au refuzat să lase băncilor americane să le proceseze.
Au existat puține exemple de eforturi de succes ale indivizilor sau ale guvernelor de a anula sancțiunile economice occidentale. Curtea Supremă a Regatului Unit a blocat anul trecut o cerere a Venezuelei de a elibera rezervele de aur înghețate de Banca Angliei, în timp ce SUA au respins un proces al oligarhului rus Oleg Deripaska pentru ridicarea sancțiunilor personale împotriva lui.
În timp ce unele persoane au contestat sancțiunile UE care îi afectează personal, nicio sancțiune sectorială a UE impusă Rusiei de la anexarea Crimeei în 2014 nu a fost anulată printr-o contestație juridică.