Sindicatele europene doresc o lege privind temperaturile maxime la locul de muncă

termometru caldura Sursa foto: Pixabay

Potrivit sindicatelor afiliate la CES, lucrătorii belgieni ale căror locuri de muncă sunt solicitante din punct de vedere fizic nu pot lucra când temperatura depășește 22°C, scrie Le Figaro, citat de Rador.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

23% dintre oamenii care lucrează sunt expuși la temperaturi ridicate pentru cel puțin un sfert din timpul lor de lucru, potrivit Eurofound.

În mijlocul unei veri în care Europa a suferit deja două perioade de caniculă, Confederația Sindicatelor Europene (CES) pledează luni pentru adoptarea unei legi care să stabilească o temperatură maximă la lucru pe continent. „Doi muncitori au murit săptămâna trecută din cauza unui val de căldură în Spania. În Franța, o țară care nu limitează temperaturile la locul de muncă, 12 persoane au murit din cauza unor accidente de muncă legate de căldură în 2020”, notează CES într-un comunicat de presă.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Bilanțul a crescut joi în Spania, serviciile de urgență din regiunea Madrid anunțând decesul „din cauza căldurii” a unui bărbat care distribuia pliante în cutiile poștale.

„La nivelul Uniunii Europene, 23% dintre lucrători sunt expuși la temperaturi ridicate pentru cel puțin un sfert” din timpul lor de lucru, procent care urcă la 36% în sectoarele agriculturii și industriei și la 38% în construcții, conform cifrelor Agenției Eurofound. Cu toate acestea, „doar câteva țări europene au legislație menită să protejeze lucrătorii în timpul valurilor de căldură”, cu „mari variații” de la un stat la altul.

Potrivit sindicatelor afiliate la CES, lucrătorii belgieni ale căror locuri de muncă sunt solicitante din punct de vedere fizic nu pot lucra când temperatura depășește 22°C. Limita este stabilită cu 5°C mai mare în Ungaria pentru același tip de muncă, în timp ce Slovenia limitează temperatura la 28°C în toate locurile de muncă. Totuși, conform Organizației Mondiale a Sănătății, temperatura optimă de lucru este între 16 și 24°C.

„Lucrătorii se află în prima linie a crizei climatice în fiecare zi, au nevoie de protecții adecvate”, avertizează secretarul general adjunct al CES, Claes-Mikael Stahl. „Condițiilor meteorologice nu le pasă de granițele naționale. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de legislație la nivelul UE privind temperaturile maxime la locul de muncă”, a continuat el în declarație.

Valul de căldură care a lovit Europa de Vest la mijlocul lunii iulie a ucis peste 500 de oameni în Spania și a doborât numeroase recorduri de temperatură în Franța, Regatul Unit și Danemarca. Înmulțirea valurilor de căldură este o consecință directă a crizei climatice, conform oamenilor de știință, emisiile de gaze cu efect de seră crescând în intensitate, durată și frecvență.