Turcia: Noi măsuri legate de disponibilitatea creditelor/ Băncile trebuie să constituie garanții mai mari

lira turceasca dolar turcia sursa foto: Captură video

Banca centrală a Turciei a anunţat sâmbătă noi măsuri legate de disponibilitatea creditelor, între care obligativitatea ca băncile să constituie garanţii mai mari, la câteva zile după ce a şocat pieţele cu o nouă reducere a dobânzii cheie cu 1 punct procentual, la 13%, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Potrivit instituţiei, măsurile au rolul să susţină stabilitatea financiară şi să întărească mecanismul de transmitere monetară, după ce s-a referit la necesitatea de a corecta decalajul tot mai mare între dobînda de politică monetară şi dobânzile de împrumut, atunci când a redus dobânda cheie, joi.

Banca centrală a înlocuit nivelul rezervelor necesare pentru credite, de 20%, cu unul mai ridicat, cu o garanţie mai ridicată, de 30%, sub formă de titluri de trezorerie.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Autorităţile turce, inclusiv banca centrală şi autoritatea de reglementare bancară BDDK, au luat anterior măsuri pentru a limita împrumuturile acordate companiilor, cu excepţia celor care sunt exportatori neţi, ca parte a unui plan economic care urmăreşte să transforme marele deficit de cont curent la un excedent.

Luna trecută, grupurile de afaceri s-au plâns de reglementări şi au spus că firmele de producţie nu pot accesa finanţare cu rate scăzute.

Ca parte a noilor măsuri ale băncii centrale, băncile trebuie să păstreze o garanţie de 20% în titluri de stat, pentru împrumuturile comerciale acordate cu o rată a dobânzii de peste 1,4 ori rata actuală de referinţă de 16,32%.

Creditorii trebuie să deţină o garanţie de 90% în titluri de stat, dacă un împrumut comercial acordat va avea o rată a dobânzii mai mare de 1,8 ori dobânda de referinţă.

Timothy Ash, analist la Blue Bay Asset Management, a spus că noile reguli ale băncii centrale, care au rolul de a reduce dobânzile împrumuturilor fac activitatea bancară foarte complicată.

”(Acestea) vor mări preocupările legate de supraîncălzire, vor stimula inflaţia şi vor pune mai multă presiune de scădere a lirei”, a spus Ash pe Twitter.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: