Turcia: Noi măsuri legate de disponibilitatea creditelor/ Băncile trebuie să constituie garanții mai mari

lira turceasca dolar turcia sursa foto: Captură video

Banca centrală a Turciei a anunţat sâmbătă noi măsuri legate de disponibilitatea creditelor, între care obligativitatea ca băncile să constituie garanţii mai mari, la câteva zile după ce a şocat pieţele cu o nouă reducere a dobânzii cheie cu 1 punct procentual, la 13%, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit instituţiei, măsurile au rolul să susţină stabilitatea financiară şi să întărească mecanismul de transmitere monetară, după ce s-a referit la necesitatea de a corecta decalajul tot mai mare între dobînda de politică monetară şi dobânzile de împrumut, atunci când a redus dobânda cheie, joi.

Banca centrală a înlocuit nivelul rezervelor necesare pentru credite, de 20%, cu unul mai ridicat, cu o garanţie mai ridicată, de 30%, sub formă de titluri de trezorerie.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Autorităţile turce, inclusiv banca centrală şi autoritatea de reglementare bancară BDDK, au luat anterior măsuri pentru a limita împrumuturile acordate companiilor, cu excepţia celor care sunt exportatori neţi, ca parte a unui plan economic care urmăreşte să transforme marele deficit de cont curent la un excedent.

Luna trecută, grupurile de afaceri s-au plâns de reglementări şi au spus că firmele de producţie nu pot accesa finanţare cu rate scăzute.

Ca parte a noilor măsuri ale băncii centrale, băncile trebuie să păstreze o garanţie de 20% în titluri de stat, pentru împrumuturile comerciale acordate cu o rată a dobânzii de peste 1,4 ori rata actuală de referinţă de 16,32%.

Creditorii trebuie să deţină o garanţie de 90% în titluri de stat, dacă un împrumut comercial acordat va avea o rată a dobânzii mai mare de 1,8 ori dobânda de referinţă.

Timothy Ash, analist la Blue Bay Asset Management, a spus că noile reguli ale băncii centrale, care au rolul de a reduce dobânzile împrumuturilor fac activitatea bancară foarte complicată.

”(Acestea) vor mări preocupările legate de supraîncălzire, vor stimula inflaţia şi vor pune mai multă presiune de scădere a lirei”, a spus Ash pe Twitter.