Banca Mondială: Economia bulgară va încetini serios, dar nu va fi în recesiune

bulgaria, sofia, steag, drapel, balcanim UE, uniunea europeana Sursa foto: Pixabay / sapviktor

În ciuda șocului războiului din Ucraina, a inflației mari de decenii și a crizei energetice, economia Bulgariei va încheia anul 2022 cu o creștere de 2,9% a Produsului Intern Brut (PIB), ceea ce reprezintă o îmbunătățire față de prognoza de vară cu 0,3 puncte procentuale. Dar în 2023, va exista o încetinire semnificativă a creșterii până la 1,7% din PIB, sau o deteriorare față de așteptările din iunie anul acesta, cu până la 2,6 puncte procentuale, scrie Dnevnik, potrivit Rador.

Acest lucru a fost anunțat recent de Banca Mondialăâ în prognoza de toamnă pentru Europa Centrală și de Est, cu câteva zile înainte de întâlnirea comună din 10-16 octombrie cu Fondul Monetar Internațional.

Inflația, una dintre problemele care îi preocupă cel mai mult pe bulgari, va fi de 14,4% la sfârșitul anului. Aceasta este de peste patru ori mai mult decât anul trecut și de peste șapte ori mai mult decât în 2020. Anul viitor, inflația va scădea la 6,8% – de două ori ritmul din acest an, dar va rămâne în continuare ridicată. Abia în 2024 se poate aștepta să scadă la 3,6%.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Banca Mondială subliniază că încetinirea care a început în a doua jumătate a anului 2022 va continua în conformitate cu tendințele globale și ale UE. Investirea fondurilor din Planul Național de Redresare și a celor din fondurile europene ar trebui să contribuie la menținerea creșterii. Există însă și o prevedere importantă – să nu se repete criza politică din 2021, care va împiedica utilizarea fondurilor de la UE, implementarea reformelor structurale și apropierea veniturilor bulgare de media din Uniunea Europeană.

La nivel macroeconomic, situația poate părea optimistă, dar în cazul șocurilor de preț pe piețele internaționale va urma o corecție descendentă, deficitul fiscal și deficitul de cont curent vor crește. „Creșterea prețurilor la alimente și energie vor continua să pună presiune asupra bulgarilor săraci, care cheltuiesc o parte disproporționat de mare din veniturile lor pentru acestea. Asistența socială și salariile nu cresc în concordanță cu inflația, iar acest lucru va submina și mai mult puterea de cumpărare a gospodăriilor”, se arată în raport.

Scăderea serioasă a diveriților indicatori ai PIB este vizibilă. Creșterea consumului privat se va înjumătăți – de la 4,3% acum la 2,1% anul viitor. Consumul guvernului va crește de trei ori mai lent – de la 13,2% acum la 4,1% în 2023. De peste două ori mai lent vor crește atât exporturile (8,5% în 2022 și 3,4% în 2023), cât și importurile (11,3% acum și 4,2% anul viitor).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: