Afacerile LukOil din Bulgaria, rafinăria Burgas, 220 de benzinării și 9 depozite de carburanți, ar putea ajunge la azerii de la SOCAR. Compania azeră ar putea deveni astfel jucător major și în România pe piața comercializării de benzină și motorină

socar Sursa foto: Facebook/Socar

Compania Națională de petrol și gaze a Azerbaijan-ului SOCAR este interesată să preia afacerile LukOil din Bulgaria, 220 de benzinării și 9 depozite de carburanți potrivit Azernews. Compania azeră, care este prezentă și în România, cu o rețea de 69 de stații, este favorită la preluarea afacerilor LukOil din Bulgaria, deși interes și-au exprimat și două fonduri americane de investiții, dat fiind că motivele politice ar face, evident, dificil ca rușii să vândă americanilor afaceri strategice. Spre deosebire de America, regimul de la Baku, capitala Azerbaijan-ului este apropiată de Moscova.

Având în vedere aploarea investițiilor rusești în Bulgaria, afacerea s-ar putea cifra la mai multe miliarde de dolari, rafinăria de la Burgas având o capacitate totală de rafinare de 10 milioane de tone petrol, din care acum se utilizează efectiv 7 milioane de tone. Spre comparație, cele trei rafinării operaționale din România, Rompetrol Midia, Petrom Brazi și LukOil Petrotel Ploiești au cumulat o capacitate de puțin peste 11 milioane de tone țiței.

Dacă acest lucru se va concretiza, SOCAR va concura în domeniul comercializării de carburanți, pe piața bulgărească, și cu două companii românești, Petrom și Rompetrol, cu avantajul însă că va deține capacitate de rafinare. Petrom și Rompetrol nu dețin decât benzinării în Bulgaria.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Mai mult, SOCAR va deveni un competitor major și pe piața românească, dispunând de capacitatea de rafinare de la Burgas, de unde carburanții pot fi aduși în câteva ore la rețeaua de stații din țară.

Zilele trecute, conducerea LukOil a anunțat că ia în considerare toate opțiunile posibile pentru viitorul afacerii din Bulgaria, inclusiv vânzarea celei mai mari rafinării de petrol din Balcani “Lukoil Neftochim Burgas” și a rețelei extinse de benzinării și depozite de carburanți pe care compania le deține în țară.

“În legătură cu o schimbare semnificativă a condițiilor de lucru ale întreprinderilor grupului “Lukoil” din Bulgaria, a început o revizuire a strategiei acestui activ. Vor fi analizate diverse opțiuni cu implicarea unor consultanți internaționali, inclusiv vânzarea afacerii”, a precizat compania într-un comunicat.

Cu 220 de benzinării și nouă depozite petroliere în Bulgaria, Lukoil deține în prezent o poziție dominantă în producția și depozitarea combustibilului petrolier, fiind principalul furnizor de combustibil pentru aeronave din regiune.

Anterior, rafinăria “Lukoil Neftohim Burgas” din orașul bulgar Burgas a avertizat de la începutul anului 2024 asupra pericolului de a opri producția în legătură cu eliminarea cotelor pentru exportul de produse petroliere. Lukoil a cerut autorităților bulgare să dialogheze pentru a găsi “o soluție viabilă pentru a reduce riscurile fără a opri producția”.

Anul trecut, LukOil anunța că ar fi interesată să vândă la pachet și toate operațiunile deținute în România, însă, până în prezent, nu s-au publicat detalii suplimentare. Ruşii deţin pe plan local trei businessuri gestionate prin firme diferite. Cele 315 staţii de alimentare sunt grupate pe compania Lukoil România, un business de 7,9 miliarde de lei anul trecut, cu un profit net de 160 de milioane de lei. Activităţile de rafinare sunt concentrate de Petrotel-Lukoil, ruşii deţinând o rafinărie în Ploieşti, cea mai mică din România încă funcţională, cu o capacitate de 2,4 milioane de tone.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: