Analiză: Veniturile mondiale din cipurile pentru Inteligenţă Artificială (IA) vor trece de 53 miliarde de dolari în 2023

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Veniturile mondiale din cipurile pentru Inteligenţă Artificială (IA) vor trece de 53 miliarde de dolari, în 2023, iar până în 2027 se estimează o dublare a acestei valori, arată o analiză publicată de compania americană de consultanţă şi cercetare în IT Gartner, citată de Agerpres.

“Evoluţiile din domeniul IA generative şi utilizarea din ce în ce mai răspândită a unei game largi de aplicaţii bazate pe inteligenţă artificială în centrele de date, în infrastructura edge şi în dispozitivele terminale necesită implementarea de unităţi de procesare grafică (GPU) de înaltă performanţă şi dispozitive semiconductoare optimizate. Acest lucru stimulează producţia şi implementarea cipurilor pentru IA”, a declarat Alan Priestley, VP Analyst la Gartner.

Conform previziunilor realizate de către consultanţi, semiconductorii concepuţi pentru a executa sarcini de lucru ale inteligenţei artificiale vor reprezenta, în acest an, o oportunitate de venituri în valoare de 53,4 miliarde de dolari pentru industria semiconductorilor, ceea ce reprezintă o creştere cu 20,9% faţă de 2022.

În acest context se estimează că veniturile din semiconductorii pentru IA vor continua să înregistreze o creştere de două cifre în perioada de prognoză, cu 25,6% în 2024 până la 67,1 miliarde de dolari. De asemenea, până în 2027, este de aşteptat ca veniturile din cipurile pentru IA să fie mai mari decât dublul dimensiunii pieţei din 2023, ajungând la 119,4 miliarde de dolari.

Pentru piaţa de electronice de larg consum, analiştii Gartner prognozează că, până la sfârşitul anului 2023, valoarea procesoarelor de aplicaţii cu inteligenţă artificială utilizate în dispozitive se va ridica la 1,2 miliarde de dolari, în creştere faţă de 558 de milioane de dolari, în anul anterior.

Necesitatea unor proiecte eficiente şi optimizate pentru a sprijini execuţia eficientă a sarcinilor de lucru bazate pe IA va avea ca rezultat o creştere a implementărilor de cipuri pentru IA proiectate la comandă. IA generativă stimulează, de asemenea, cererea de sisteme de calcul de înaltă performanţă pentru dezvoltare şi implementare, mulţi furnizori oferind sisteme de înaltă performanţă bazate pe GPU şi echipamente de reţea identificând beneficii semnificative pe termen scurt. Pe termen lung, pe măsură ce hiperscalarii caută modalităţi eficiente şi rentabile de a implementa aceste aplicaţii (…) se aşteaptă la o creştere a utilizării de către aceştia de cipuri pentru IA proiectate la comandă”, se menţionează în analiza de specialitate.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *