Împrumuturile private din România au înregistrat în 2021 cea mai mare creștere din 2007 încoace. Anul 2022 începe însă sub auspicii diferite: ratele bancare au crescut, condițiile de creditare au fost înăsprite, iar BNR a impus restricții adiționale pentru împrumuturile imobiliare, arată o analiză a platformei Panorama. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În România, dobânda de politică monetară a fost crescută de la 1,25% la 1,75% la sfârșitul lui 2021. Am încheiat anul trecut cu o rată a inflației de 8,2%, una dintre cele mai mari din UE. În prima ședință de politică monetară din 2022, pe 10 ianuarie, consiliul BNR a decis a treia majorare din ultimele luni. Dobânda a urcat astfel la 2%. Majorarea s-a răsfrânt deja asupra populației prin rate mai mari și se preconizează o încetinire a creditării.

Dincolo de dobânzile mai ridicate, creditele au devenit, oficial, și mai greu de obținut, arată analiza. De la 1 ianuarie 2022 au intrat în vigoare noi criterii de eligibilitate pentru obținerea unui credit imobiliar destinat investiției. O persoană care deține deja cel puțin o locuință va trebui să se supună unui alt set de reguli și costuri bancare atunci când vrea să cumpere o a doua locuință. Spre exemplu, avansul pe care cumpărătorul trebuie să-l aibă din surse proprii a fost ridicat la 25% din valoarea proprietății care se cumpără pe credit în lei. Anterior, pragul era de 15%. Creșteri similare au fost aplicate și pentru creditele imobiliare de investiție în valută – avansul a crescut de la 25% la 35% pentru împrumuturile în euro și de la 40% la 50% în alte monede.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Ce schimbări mai vin în 2022? AICI

Chiar la începutul anului, indicele ROBOR, în funcție de care se calculează ratele creditelor în lei la 3 luni, a ajuns la 3,01% pe an, cu 50% mai mult decât în urmă cu un an, iar analiștii economici estimează că acest indice va continua să crească, notează Digi24.

Pe de altă parte, bancherii vorbesc în termeni mai optimiști despre 2022. Creditarea va creşte în continuare, însă nivelul de intermediere financiară este foarte redus în România, spunea recent preşedintele şi director general al Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, într-un interviu pentru Agerpers.