Arad: Sute de copii s-au repatriat cu familiile în ultimul an şi au cerut să fie înscrişi la şcoli din judeţ / Analiză Economedia: Cine sunt „cei care se întorc”

oameni bagaje Foto: Dreamstime

Sute de copii români care au studiat în ultimii ani în străinătate, unde au stat cu părinţii aflaţi la muncă, s-au repatriat în ultimul an şi s-au înscris la şcoli din judeţul Arad, în prezent fiind înregistrate până la 12 cereri pe zi pentru echivalarea studiilor, transmite Agerpres.

Inspectorul şcolar general din Arad, Marius Gondor, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că zilnic sunt înregistrate cereri de echivalare a studiilor în cazul copiilor din familii repatriate, respectiv între 5 – 12 cereri pe zi. De la începutul acestui an şcolar, au fost înregistrate deja 85 de cereri, în timp ce în ultimul an au fost admişi în şcoli peste 330 de copii.

“Sunt copii care au făcut diferite forme de învăţământ în alte state, majoritatea fiind veniţi din Germania, Italia, Spania sau Marea Britanie. Ei cer echivalarea pentru continuarea studiilor în şcolile noastre, procedură care are loc pe baza unor acte pe care trebuie să le prezinte, dar avem şi multe situaţii în care nu au documente. În aceste cazuri, copiii sunt testaţi, pentru a fi repartizaţi pe o clasă corespunzătoare, în funcţie de nivelul de cunoştinţe”, a explicat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Unii dintre copiii repatriaţi au dificultăţi în a vorbi limba română la şcoală, fie pentru că s-au născut în străinătate, fie pentru că au fost plecaţi de mici din ţară.

“Am un elev care s-a născut în SUA, în familie de români care s-a întors acasă după 20 de ani. Are unele dificultăţi în exprimare în limba română, dar învaţă foarte bine. Au fost situaţii în care m-a rugat să-i permit să îmi prezinte în limba engleză anumite părţi din lecţie, pentru că nu se putea exprima corect, şi mereu am fost înţelegător, la fel şi ceilalţi profesori, mai ales că acest copil îşi dă foarte mult silinţa”, a declarat, pentru AGERPRES, un profesor de liceu din Arad, Ovidiu Torz.

În judeţul Arad sunt înregistraţi aproximativ 62.000 de copii în sistemul preuniversitar, care învaţă în 146 de şcoli de stat şi 25 de şcoli private.

ANALIZĂ Economedia. Cei care se întorc: Sute de mii de români s-au reîntors în țară în interval de câțiva ani/ Cifrele și câteva povești

O analiză recentă a Economedia arăta că milioane de români au plecat peste granițe în anii recenți, din țara în care acum aproape fiecare dintre noi avem pe câteva cineva din familie sau un prieten drag instalat departe de casă. Conform statisticilor oficiale, doar în perioada 2008-2022 s-au înregistrat 3,16 milioane de emigranți. Unii au plecat ca să își găsească de lucru și să le asigure un trai mai bun celor rămași acasă, unii au plecat la studii, unii doar acolo au găsit oportunitățile profesionale pentru care s-au pregătit o viață. Cum rămâne însă cu partea cealaltă a poveștii? Se mai întorc (unii dintre) românii plecați? Având și o serie de exemple punctuale în jur și aproape de noi, am vrut să vedem cum arată tabloul mai larg, cu datele oficiale disponibile și cu câteva povești personale, care să ne arate de ce se întorc cei care aleg să o facă. Foarte pe scurt: în fiecare relatare vorbim de “acasă” și de familie. Facem totuși mențiunea că datele statistice oficiale disponibile au o serie de lacune, după cum spun specialiștii și că, deși există multe exemple de români care se întorc, se și pleacă în continuare.

Citește aici analiza integrală.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: