ARB: Băncile din România au acordat credite de peste 410 miliarde de lei din ianuarie 2020 până în august, echivalentul a 29% din PIB-ul României în 2022

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor, în perioada ianuarie 2020-august 2023, în valoare de peste 410 miliarde lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 29% din Produsul Intern Brut al României (PIB) aferent anului 2022, a anunţat, joi, Asociaţia Română a Băncilor (ARB), conform Agerpres.

Volumul creditelor noi, acordate populaţiei şi companiilor în 3 ani şi opt luni de la debutul pandemiei, depăşeşte cu 8,25% soldul creditului neguvernamental înregistrat la finele lunii august 2023, de aproape 379 miliarde lei.

De asemenea, în primele opt luni ale anului în curs au fost acordate împrumuturi noi în valoare de 89 miliarde lei, mai mult decât în tot anul 2020.

“Soldul creditului neguvernamental se calculează ca diferenţa dintre totalul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite. Viteza de reînnoire a creditelor este accelerată de impulsionarea finanţării companiilor, o pondere importantă dintre acestea accesând împrumuturi cu scadenţă scurtă, de sub un an”, precizează ARB.

Reprezentanţii ARB spun că 15,46 milioane deponenţi, în special persoane fizice dar şi persoane juridice, deţin depozite ce se ridică la aproape 548 miliarde lei în luna septembrie 2023.

“Digitalizarea a accelerat în toată această perioadă. Instituţiile de credit investesc în tehnologie şi inovaţie, oferta de produse şi servicii online cunoscând o creştere semnificativă de la debutul pandemiei, din perspectiva eficienţei şi accesibilităţii. Numărul tranzacţiilor cu cardul per un milion locuitori a crescut de cinci ori, în 5 ani, fiind de 121 milioane în 2021, faţă de o medie a zonei euro de 164 milioane”, se mai arată în comunicatul asociaţiei.

Pe de altă parte, rentabilitatea industriei bancare s-a menţinut inferioară ratei profitabilităţii companiilor nefinanciare în ultimul deceniu, arată analiza ARB. Sectorul bancar se situează la finalul clasamentului rentabilităţii sectoarelor economice din România.

Industria bancară se poziţionează pe locul 20 din 24 în topul sectoarelor economice din perspectiva rentabilităţii capitalurilor. Rentabilitatea capitalurilor companiilor nefinanciare (ROE mediu al sectoarelor economice) a fost de 24% în anul 2022, în timp ce băncile au avut o rentabilitate a capitalurilor de 16,4%. Rentabilitatea activelor (ROA) sistemului bancar s-a situat la 1,5%, de aproape 5 ori mai mică decât media indicatorului aferent sectoarelor economice, de 7,1%, în anul 2022. În ceea ce priveşte poziţionarea în topul sectoarelor economice în funcţie de rentabilitatea activelor, sectorul bancar se situează pe ultima poziţie, adică locul 24 din 24 de sectoare economice”, afirmă reprezentanţii ARB.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Nu pare ca e prea in regula la rentabilitate.
    Se vede si din factorul de fructificare foarte mic.
    Apoi nu inteleg ce plasamente in economia reală sunt!
    Nu statul trebuie creditat intr-o economie normala ci economia privată!
    Dar sistemul bancar e incremenit in proiect, finanteaza cheltuielile nesabuite ale statului bugetofag prin plasamente la Teezoreria Statului.
    😲
    Iar “Volumul creditelor noi, acordate populaţiei şi companiilor în 3 ani şi opt luni de la debutul pandemiei, depăşeşte cu 8,25% soldul creditului neguvernamental” nu indică mare lucru::
    Anualizat inseamna 2,25%.
    Subtire, foarte subtire!😫

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *