Asociaţia Administratorilor de Fonduri: Industria are 100.000 de investitori noi faţă de anul trecut şi administrează active care înseamnă aproximativ 5% din PIB-ul României

calculator calcule bani criza economie grafic contabil pexels sursa foto: Pexels

Industria fondurilor de investiţii are 100.000 de investitori noi faţă de anul trecut şi administrează active de aproape 50 de miliarde lei, care înseamnă aproximativ 5% din PIB-ul României, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), Horia Gustă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Industria astăzi a ajuns la cifre istorice din punctul de vedere al numărului de investitori, care sunt investitori în fonduri. Acesta este un efort realizat de toţi colegii mei din industrie şi de asociaţie, un efort de transmitere în detaliu, pe mai multe canale media şi, în principal, pe canalele media nefinanciare, tocmai pentru a ne duce în zona în care această informaţie nu ajunge. Suntem la 515.000 de investitori în total industrie fonduri deschise de investiţii şi fonduri închise de investiţii. Sunt 122 de fonduri şi, poate şi mai important, suntem la aproape 50 de miliarde de lei ‘under management’, asta înseamnă aproximativ 5% din PIB-ul României. Sub noi, astăzi, este doar Bulgaria. Dacă ne uităm la numărul de fonduri, suntem cu 122 de fonduri undeva destul de în urma Europei, ca să nu spunem la coada Europei. Avem multe lucruri de făcut şi sunt convins că se pot face. Faţă de anul trecut avem 100.000 de investitori noi în fonduri de investiţii”, a afirmat Horia Gustă, la Summitului Administratorilor de Fonduri din România.

Potrivit acestuia, Austria are 1.957 de fonduri şi active de 221 de miliarde euro (59% din PIB), iar Franţa are 10.776 de fonduri şi active de 2.167 miliarde euro (95% din PIB).

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Proiectul pe care asociaţia l-a demarat, ‘Economiseşte inteligent’, este un proiect de educaţie financiară pe care am încercat să îl ducem într-o zonă media non-financiară pentru că zona financiară cunoaşte foarte bine aceste produse. Avem de lucrat la o zonă financiar-fiscală şi aici pot să vă spun că se lucrează împreună cu Bursa de Valori şi cu Asociaţia brokerilor la calcule pentru a pune pe masa unei iniţiative parlamentare a domnului Sebastian Burduja, un proiect cu cifre concrete, un proiect care să simplifice birocraţia determinată de depunerea declaraţiei unice, care înseamnă crearea unui spaţiu virtual înainte, dar şi o scădere a impozitului de la 10% ori pe tranşe, în funcţie de deţineri mai mici sau mai mari de un an ori cu o singură cotă de 1%. Aici calculele ne vor arăta în perioada următoare care este cea mai bună variantă”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

Potrivit acestuia, măsuri financiar-fiscale sunt de luat în calcul în perioada următoare pentru creşterea industriei fondurilor şi “alinierea ei oarecum cu principalele ţări din Europa.”

“Pe de altă parte, mai lucrăm împreună cu autoritatea de supraveghere financiară la ceea ce înseamnă standardizarea documentelor fondurilor deschise de investiţii pentru că astăzi documentele trebuie să se alinieze legislaţiei europene, dar şi legislaţiei româneşti, lucru care nu este facil. Este un lucru destul de complicat. Documentele fondurilor de investiţii au devenit destul de largi, sunt destul de greu de lucrat şi de modificat şi atunci termenele de autorizare a fondurilor noi sunt destul de lungi şi termele de autorizare a modificărilor sunt de asemenea destul de lungi”, a subliniat Horia Gustă.

În opinia sa, ţinta ar fi dublarea activelor ‘under management’. “20 de miliarde de euro reprezintă o ţintă. Ca şi număr de investitori, dublarea numărului de investitori înseamnă peste un milion de investitori în fonduri de investiţii. Este o cifră rezonabilă pentru economia românească şi pentru industria fondurilor de investiţii”, a mai spus preşedintele AAF.

Acesta a subliniat că, din perspectiva rentabilităţii, între 150 de milioane lei şi 200 milioane lei se realizează un breakeven pentru administratorul de fond. “De la această sumă încolo, lucrurile se pot dezvolta în modul în care se poate face marketing, se poate vorbi de distribuţie, dar n-aş putea vorbi aici de jucătorii bancari. Jucătorii bancari vând de regulă prin unităţile bancare care sunt adevărate maşinării de vânzare, au foarte multe sucursale şi acolo lucrurile ar trebui să stea diferit. Există jucători bancari care au 700 milioane lei ‘under management’ şi lucrurile arată profitabilitatea companiei din acel punct de vedere”, a mai spus Horia Gustă.

Asociaţia Administratorilor de Fonduri organizează a III-a ediţie a Summitului Administratorilor de Fonduri din România, care se va desfăşura online în 28 şi 29 septembrie 2021.