Autoritatea pentru Reformă Feroviară are alt șef, acum director general al Telecomunicaţii CFR SA / Mihai Barbu a plecat anul trecut de la conducerea Metrorex după ce Comisia Europeană a semnalat suspiciuni de conflict de interese la numirea lui

468401703_598564776026546_6523432937000552890_n Foto: ARF - Autoritatea pentru Reformă Feroviară/ Facebook

Mihai Barbu a fost numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial, transmite Agerpres.

“Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor şi Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie 2025, înregistrată la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 20/13.534/C.T. din 29 aprilie 2025, în temeiul art. 29 şi al art. 31 lit. e) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 62/2016 privind înfiinţarea Autorităţii pentru Reforma Feroviară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 53/2017, cu modificările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie: Articol unic. – Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Mihai Barbu se numeşte în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii pentru Reformă Feroviară”, se arată în document.

Mihai Barbu îl va înlocui la şefia ARF pe Ştefan Roşeanu, care a demisionat la finele lunii noiembrie 2024, după aproape patru ani de la numire, motivaţia fiind “unele probleme de natura vieţii personale”. Decizia de eliberare din funcţie a lui Ştefan Roşeanu a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 decembrie.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Mihai Barbu este în prezent directorul societăţii Telecomunicaţii CFR, însă în cursul săptămânii viitoare se va reglementa situaţia.

“Încă sunt (directorul general al Telecomunicaţii CFR SA – n. r.). Astăzi am fost numit (preşedinte al ARF – n. r.) şi probabil că luni va fi convocat Consiliul de Administraţie al Telecomunicaţii CFR, pentru că sunt clauze în contractul meu de mandat şi trebuie să luăm o decizie de comun acord. Eu sunt convins că membrii CA vor fi de acord. Nu am ştiut că tocmai astăzi se va finaliza acest proces, am fost luat prin surprindere. Este un termen în care eu trebuie să îmi dau demisia. Asta se va întâmpla săptămâna viitoare. Luni preiau mandatul la ARF şi apoi, în cursul săptămânii, voi încheia contractul cu Telecomunicaţii CFR, de comun acord cu membrii Consiliului de Administraţie”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Mihai Barbu.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a ARF, încheierea procedurilor de licitaţie publică a contractelor de achiziţie material rulant aflate în diferite stadii de implementare, continuarea derulării contractelor de achiziţie rame electrice (de scurt şi lung parcurs) şi locomotive electrice, încheiate deja de ARF cu producătorii Alstom şi Pesa, monitorizarea contractului de servicii publice 2022-2032, semnat de ARF cu cei şase operatori de transport feroviar, precum şi finalizarea demersurilor legale cu privire la cele trei contracte de servicii publice atribuite competitiv sunt principalele deziderate ale mandatului noului preşedinte al ARF.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Până în octombrie 2024, Mihai Barbu a fost şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Metrorex.

El a demisionat din funcție, după ce Comisia Europeană a semnalat, printr-o scrisoare din iunie, suspiciuni de conflict de interese, scria toamna trecută Club Feroviar. Probleme erau și la alte companii din subordinea Ministerului Transporturilor, iar între timp au avut loc alte demisii, deși nu este clar dacă toate acestea au avut legătură cu scrisoarea Comisiei, din moment ce membrii aleși cu probleme nu au fost numiți.

Comisia Europeană arăta, în scrisoarea din iunie, publicată de HotNews, că unul dintre candidații la consiliul de administrație al Metrorex era, la momentul numirii sale, președinte al consiliului de administrație și șef al comitetului de nominalizare și remunerare, ceea ce pare să constituie un conflict de interese.

Mihai Barbu a confirmat pentru Club Feroviar că el este cel vizat de observațiile Comisiei Europene în ce privește Metrorex și a precizat că și-a dat demisia din Consiliul de Administrație al transportatorului bucureștean subteran, act care va intra în vigoare la data de 1 noiembrie.

„Nu vreau să fiu unul dintre cei din cauza cărora se pierd banii din PNRR, așa că am decis să rezolv această problemă pe cale amiabilă. Cât privește modul în care am fost selectat în Consiliul de Administrație, selecția a fost organizată de Ministerul Transporturilor, nu eu am organizat-o. Firma de recrutare a fost selectată de minister, nu de mine. În consecință, mi-am depus demisia, care va intra în vigoare la data de 1 noiembrie”, a declarat Mihai Barbu pentru Club Feroviar.

În scrisoarea din iunie, Comisia Europeană cerea clarificări legate de numirile în Consiliile de Administrație de la Compania Natională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), CFR SA, CFR Călători și Metrorex. Potrivit scrisorii, România nu a furnizat Comisiei o justificare corespunzătoare a îndeplinirii satisfăcătoare a jalonului privind numirile de la cele cinci companii.

Numirile la companiile din Transporturi, pe principiile guvernanței corporative, sunt jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Neîndeplinirea unui astfel de jalon duce automat la suspendarea fondurilor europene până când problemele sunt rezolvate.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.