Autorităţile Europene de Supraveghere cer Uniunii Europene să se adapteze la era digitală

Redacția feb. 7, 2022 0 comentarii
Portofel digital

Autorităţile Europene de Supraveghere (AES) au recomandat luni Uniunii Europene să demareze acţiuni pentru a garanta că atât cadrul de reglementare cât şi cel de supraveghere se adaptează la era digitală, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

AES, care grupează Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), a publicat un raport, cerut de Comisia Europeană, în care au fost incluse o serie de recomandări pentru consolidarea reglementării serviciilor financiare ale UE şi îmbunătăţirea capacităţii de supraveghere.

Autorităţile Europene de Supraveghere semnalează că utilizarea tehnologiilor inovatoare în sectorul financiar din UE facilitează schimbări în lanţurile de valoare şi apariţia unor noi grupuri cu activitate mixtă, ceea ce prezintă riscuri, dar şi noi oportunităţi pentru consumatori şi instituţii.

AES recomandă consolidarea protecţiei consumatorilor în cadrul digital prin consolidarea mecanismelor de informare, de reclamaţii şi dispunerea de măsuri pentru evitarea vânzării de produse necorespunzătoare şi îmbunătăţirea educaţiei digitale.

Autorităţile de Supraveghere “prescriu” o convergenţă mai mare în clasificarea serviciilor transfrontaliere pentru a aborda riscuri precum spălarea de bani şi finanţarea terorismului.

AES consideră că este necesară o reglementare şi o supraveghere efectivă a grupurilor cu activităţi mixte, care să includă o revizuire a cerinţelor de consolidare prudenţială.

În plus, au în vedere consolidarea resurselor de supraveghere şi cooperare între autorităţile financiare şi alte autorităţi relevante, “inclusiv o bază transfrontalieră şi multidisciplinară” şi controlarea în mod efectiv a utilizării reţelelor sociale în serviciile financiare.

În septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat strategia sa privind finanţele digitale, cu intenţia de a revizui cadrul legislativ pentru protejarea consumatorilor şi asigurarea stabilităţii financiare.

Câteva luni mai târziu, a solicitat AES să o consilieze în această problemă, în special în ceea ce priveşte reglementarea şi supravegherea lanţurilor de valoare mai fragmentate şi, inclusiv, neintegrate, precum platformele care grupează diferite servicii financiare sau diferite activităţi.

În acest sens, AES au realizat o analiză a evoluţiei pieţei care să le permită să răspundă cu un document exhaustiv de recomandări, în care subliniază şi riscurile şi oportunităţile digitalizării care transformă sectorul.

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.