Anii de eforturi ai companiilor germane de a-şi diversifica lanţurile de aprovizionare au dus la majorarea costurilor şi încă sunt prevăzute noi creşteri, în special în cazul companiilor care au legături cu China, a apreciat Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei), după publicarea unui sudiu realizat în rândul a 8.400 de oameni de afaceri, transmit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.
Companiile au din pandemie dificultăţi în a-şi asigura furnizări adecvate de materii prime şi de componente, iar noi perturbări au fost provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi impunerea sancţiunilor.
„Conform studiului, 45% din companiilor germane se aşteaptă la creşterea costurilor, în special în urma dificultăţilor din lanţurile de aprovizionare. Aproape o cincime din firme estimează majorarea costurilor de producţie, cu 5% sau mai mult”, avertizează Bundesbank.
De asemenea, 60% din companii au introdus deja măsuri de îmbunătăţire a fiabilităţii lanţurilor lor de aprovizionare iar firmele cu expunere la China au luat mai multe măsuri decât altele. În plus, aproximativ 40% din companii au planificat noi măsuri până la finalul lui 2024, în contextul sporirii tensiunilor geopolitice.
O estimare preliminare sugerează că măsurile deja implementate din 2021 au dus la majorarea costurilor cu aproximativ 2%, în timp ce măsurile suplimentare planificate până la finalul lui 2024 vor duce la o nouă creştere, de 2%”, previzionează Banca Centrală a Germaniei.