Banca Mondială va anunța planuri vizând crearea de locuri de muncă şi consolidarea securităţii alimentare

banca mondiala

Banca Mondială intenţionează să profite de reuniunile anuale de săptămâna următoare pentru a dezvălui o serie de planuri vizând crearea de locuri de muncă şi consolidarea securităţii alimentare la nivel mondial, a declarat preşedintele instituţiei, Ajay Banga, într-un interviu acordat AFP, după cum transmite Agerpres.

Luni vor începe la Washington reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, unul dintre punctele principale urmând să fie previziunile economice anuale, care vor fi publicate marţi de FMI.

La 16 luni de la numirea sa în fruntea Băncii Mondiale, Ajay Banga spune că a făcut progrese semnificative cu planurile sale de a crea “o bancă mai bună şi mai mare”, adăugând că în prezent se concentrează pe crearea de locuri de muncă.

“În următorii 15 ani, 1,2 miliarde de tineri din ţările emergente vor deveni eligibili pentru un loc de muncă. În acelaşi timp, ţările emergente sunt prognozate să creeze doar 400 de locuri de muncă. Este un decalaj imens. Dacă nu le dai aer curat, apă curată, un sistem de sănătate şi educaţie atunci când cresc şi un loc de muncă când vor fi apţi de muncă atunci vei avea turbulenţe sociale, imigraţie şi o populaţie nesănătoasă şi, la final, o ţară mai puţin optimistă cu privire la viitorul său”, a adăugat Ajay Banga.

În acest scop, Banca Mondială a pus la punct un consiliu consultativ, condus de preşedinţii din Singapore, Tharman Shanmugaratnam, şi din Chile, Michelle Bachelet, care se va întâlni miercuri, la Washington, pentru prima oară şi va propune proiecte care să vizează îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii.

“Banca Mondială trebuie să facă mai mult pentru a ajuta, nu doar în termeni de sănătate, educaţie şi mediu dar şi pentru a ajuta la crearea unui mediu de afaceri propice pentru dezvoltarea sectorului privat şi a întreprinderilor mici, care sunt care creează cele mai multe locuri de muncă, în orice ţară”, a detaliat preşedintele instituţiei.

Un alt element important în acest plan este îmbunătăţirea sectorului agricol şi alimentar în ţările în dezvoltare, în special în Africa sub-sahariană, unde agricultura asigură numeroase locuri de muncă. Însă aici “randamentele la hectar sunt, în medie, la 30% faţă de nivelul din alte părţi ale lumii. Sunt foarte multe de făcut cu privire la irigaţii, tehnici de cultură, utilizarea îngrăşămintelor sau calitatea solului. Este nevoie de asemenea de “crearea de infrastructuri de transport şi a unui lanţ de refrigerare, tot ceea ce trebuie pentru a exista o adevărată industrie care să îi integreze pe micii fermieri. Un ultim punct esenţial este acela că “nu este neapărat necesar să îi mecanizăm”, şi deci să eliminăm locuri de muncă, ci “de a-i ajuta să producă mai mult”, a mai spus Banga.

“Acestea sunt subiectele, precum a face din agricultură o adevărată oportunitate pentru micii fermieri din Africa, cu privire la care vom face o serie de anunţuri la reuniunile anuale”, a subliniat preşedintele Băncii Mondiale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.