Băncile europene nu și-au redus prezența în paradisurile fiscale în ultimii ani, arată o analiză publicată luni de un cabinet independent de studii, potrivit Le Figaro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În ciuda mai multor scandaluri care au dezvăluit practicile problematice ale multinaționalelor pentru a scăpa de plata impozitelor, băncile europene și-au menținut activitatea în aceste paradisuri fiscale, arată Observatorul european pentru fiscalitate.

Principalele bănci europene înregistrează în fiecare an 20 de miliarde de euro, respectiv 14% din profiturile totale, în 17 teritorii cu fiscalitate foarte favvorabilă, potrivit calculelor Observatorului, care este finanțat de Comisia Europeană și este condus de economistul francez Gabriel Zucman. Acest procentaj este stabil din 2014.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Observatorul a analizat datele publicate de 36 de instituții financiare în perioada 2014-2020 și a identificat 17 state și teritorii ca destinații privilegiate, printre care Bahamas, Insulele Virgine Britanice, Insulele Caimans, Jersey și Guernesey, Gibraltar, Hong Kong, Macao, Panama sau state europene precum Malta și Luxemburg.

„Profiturile contabilizate în paradisuri fiscale sunt anormal de ridicate: 238.000 de euro pe angajat, față de 65.000 de euro în alte țări. Aceasta sugerează că profiturile înregistrate în paradisuri fiscale sunt în principale mutate din alte țări unde a avut loc producția serviciilor”, consideră experții Observatorului.

Campioana acestor practici pare a fi HSBC. Peste 62% din profiturile sale au fost impozitate sau contabilizate în paradisuri fiscale între 2018 și 2020, față de 49,8% pentru italienii Monte dei Paschi (BMPS), care se află pe locul doi. Standard Chartered (29,8%) completează podiumul. Germanii Deutsche Bank și NordLB ocupă pozițiile 4 și 5.