Băncile străine cu sediul în UE ar putea fi nevoite să dețină mai mult capital și lichidități

bani, banci Sursă foto: Unplash

Băncile străine cu sediul în Uniunea Europeană (UE) ar putea fi obligate să deţină mai mult capital şi lichidităţi, conform revizuirii reglementărilor luate în considerare de statele membre ale blocului comunitar, arată un document UE consultat de Reuters, citat de Agerpres.

Oficialii de la Bruxelles caută să clasifice mai multe bănci străine ca subsidiare în loc de sucursale, o schimbare ce le va obliga să-şi majoreze bilanţul şi să fie supervizate direct de UE. Sunt vizate în principal băncile care şi-au deschis subsidiare în UE după Brexit.

Documentul UE pregătit pentru statele membre şi consultat de Reuters indică că „ajustările ar putea include constituirea automată a subsidiarei”, sau metode prin care autorităţile de reglementare decid ce sucursale trebuie să devină subsidiare.

În raportul publicat în iunie de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) se arată că la finalul lui 2020 erau 106 sucursale din ţări terţe (TCB) în 17 state membre care deţineau active de 510,23 miliarde de euro.

Faţă de anul precedent, sunt cu 14 mai multe sucursale, cu active de 120,5 miliarde de euro, tendinţa fiind legată de Brexit, apreciază EBA. China are 18 sucursale, Marea Britanie – 15, Iran – 10 şi Statele Unite – 9.

În prezent, autorităţile UE de reglementare bancară decid de la caz la caz dacă o sucursală străină trebuie să devină o subsidiară pe care apoi o supervizează direct. Principala autoritate de reglementare pentru sucursala străină este organismul local de supervizare.

Autorităţile analizează sucursalele străine cu active de 30 miliarde de euro sau mai mult pentru a decide dacă reprezintă riscuri la adresa stabilităţii financiare.

Sursă foto: Unplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *