Senatorul UDMR, Barna Tanczos, fost ministru al Mediului, a recomandat organizarea în sistem centralizat a colectării automate în zona rurală şi a oraşelor mici din cadrul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), astfel încât să se renunţe la colectarea manuală, considerată ineficientă şi anevoioasă, transmite Agerpres.
El a dat exemplul judeţului Harghita, unde a fost implementat un sistem eficient de colectare a deşeurilor reutilizabile prin care un singur automat de preluare a ambalajelor (RVM) poate fi conectat printr-o aplicaţie la toate magazinele din zonă care să “citească” bonurile emise în cadrul SGR.
“Dacă avem soluţii alternative, fiabile, bune, este mult mai uşor să organizăm colectare automată şi la nivelul comunelor”, a afirmat senatorul la conferinţa “PRIA Environment – Aniversare un an de SGR în România”.
El a precizat, de asemenea, că a depus la Senat un proiect de lege prin care să fie aplicate penalităţi şi la colectare şi la reciclare pentru neîndeplinirea ţintelor din SGR. “Trebuie să impulsionăm sistemul să aibă performanţe dintre cele mai înalte”, a explicat senatorul UDMR.
Barna Tanczos a afirmat, totodată, că “SGR este un sistem extraordinar de bun cu efecte pozitive, dar poate să aibă şi efecte adverse”, referindu-se la imixtiunea sistemului în comerţul liber.
Potrivit unei statistici a RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, peste 81% dintre ambalajele cu sigla “SGR” au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creştere faţă de luna august, când rata de colectare a fost de 78%. Astfel, luna trecută, consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje.
În total, 2,32 miliarde de ambalaje au fost returnate din decembrie 2023 până în septembrie 2024, iar din momentul implementării sistemului în România şi până în prezent, aproximativ 144.000 de tone de ambalaje au fost predate de RetuRO către reciclatori, asigurând reintegrarea materialelor în circuitul economic pentru fabricarea de noi ambalaje, conform principiului bottle-to-bottle.