BCE a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei zonei euro

Redacția sept. 9, 2021 0 comentarii
banca centrala europeana, euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătăţit joi prognoza privind evoluţia zonei euro în 2021 şi a revizuit în creştere proiecţiile privind inflaţia, pe fondul unei redresări mai rapide decât se estima, în urma pandemiei, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că zona euro este în grafic pentru o creştere solidă în trimestrul trei din 2021, iar BCE se aşteaptă ca până la finalul anului activitatea economică să ajungă la nivelul de dinaintea pandemiei.

Deşi perspectivele privind inflaţia în acest an au fost revizuite în creştere, depăşind ţinta de 2% a BCE, actuala majofrare este aşteptată să fie temporară, iar pe termen mediu inflaţia va fi sub 2%, a apreciat şeful BCE.

Riscurile la adresa creşterii economice “sunt în mare parte echilibrate”, BCE menţinând evaluarea sa de risc, chiar dacă analiştii au avertizat asupra efectelor variantei Delta a coronavirusului, a încetinirii Chinei şi a întreruperilor din lanţurile de aprovizionare, a declarat Lagarde.

În scenariul de bază, BCE se aşteaptă ca zona euro să înregistreze anul acesta o creştere de 5%, peste nivelul de 4,6% previzionat în iunie, iar anul viitor expansiunea ar urma să fie de 4,6%, uşor mai scăzută decât nivelul de 4,7% previzionat în iunie.

Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta 2,2%, depăşind ţinta de 2% a BCE, şi în creştere faţă de nivelul de 1,9% previzionat în iunie

Actuala creştere a inflaţiei este rezultatul unor factori temporari, cum ar fi preţurile mai ridicate la energie, a explicat Lagarde, astfel încât inflaţia va scădea anul viitor la 1,7%, faţă de nivelul de 1,5% previzionat în iunie

În 2023 inflaţia ar urma să se situeze la 1,5%, uşor mai ridicată decât nivelul de 1,4% previzionat în iunie.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *