Gigantul petrolier american Exxon Mobil Corp. evită să închirieze tancuri petroliere care anterior au transportat ţiţei rusesc, alăturându-se grupului petrolier Shell Plc într-un boicot care pune presiune asupra deţinătorilor de tancuri petroliere şi care trebuie să decidă dacă deservesc sau nu interesele Moscovei, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.
Cea mai mare companie petrolieră din SUA a început să ceară proprietarilor de nave ca, începând cu data de 5 decembrie, să se asigure că tancurile petroliere pe care le închiriază Exxon nu au transportat ţiţei care fie este rusesc, fie provine din Rusia, fie provine de la o persoană care are legături cu Rusia, arată clauzele unor documente consultate de Bloomberg. Un eventual eşec în respectarea acestor cerinţe ar permite Exxon să pună punct contractului de închiriere.
Abordarea celor de la Exxon Mobil este similară cu cea a celor de la Shell, care au decis să dea întâietate tancurilor petroliere care nu au transportat ţiţei rusesc la ultimele lor trei curse.
Aceste decizii ale unor mari companii petroliere nu vor face decât să crească presiunile asupra proprietarilor de tancuri petroliere care sunt forţaţi să aleagă dacă deservesc interesele ruseşti sau cele non-ruseşti.
Clauza Exxon nu se aplică petrolului kazah care este transportat prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan, până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră, atâta timp cât vânzătorul nu este rus sau nu are legături cu Rusia şi în plus există un certificat care să garanteze că petrolul provine din Kazahstan.
Potrivit Bloomberg, cerinţa celor de la Exxon se va extinde, începând de la data de 5 februarie 2023, şi la produsele petroliere ruseşti, cu aceeaşi excepţie ca şi cea menţionată anterior. La acea dată vor intra în vigoare noi sancţiuni G7, care vor afecta pieţele de produse rafinate.
Măsurile adoptate de ţările G7 vizând petrolul rusesc au creat o aşa numită flotă de tancuri gri care sunt aşteptate să se specializeze pe deservirea intereselor ruseşti. Însă, acţiunile unor giganţi precum Exxon şi Shell vor face mai dificil pentru aceste tancuri petroliere să revină ulterior la afacerile non-ruseşti.