Boloș îl contrazice pe premierul Ciolacu pe tema impozitului progresiv: Nu cred că este momentul să discutăm despre impozit progresiv. Suntem într-o perioadă când românii o duc greu

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Ministerul Finanțelor Marcel Boloș a declarat, într-o conferință de presă, că impozitul progresiv are perioadele lui când poate fi introdus, însă spune că nu este încă momentul având în vedere că românii sunt într-o perioadă mai grea financiar.

„Impozitul progresiv are perioadele lui când poate fi introdus, dar pentru că suntem într-o perioadă când românii o duc greu, nu cred că este momentul să discutăm despre impozit progresiv”, a declarat Marcel Boloș.

Reamintim că, anterior, premierul a afirmat că reforma fiscală va trebui să se bazeze pe unul dintre cele două principii: menținerea cotei unice sau introducerea impozitării progresive. El a propus două variante: una cu cotă unică de 16%, ceea ce ar majora puternic impozitarea pe venit și pe capital, în prezent de 10%, respectiv 8%, sau impozit progresiv, după cum a scris AICI Economedia.

Ciolacu a afirmat că este de acord cu o cotă unică, dar vrea ca aceasta să fie aceeași pentru toată lumea: de 16%. În acest moment, doar impozitul pe profit este de 16%. În schimb, impozitul pe venit (pe muncă) este de 10%. Acesta a fost redus de la 16% în 2018, când guvernul Dragnea a făcut „revoluția fiscală” și a crescut nivelul contribuțiilor sociale.

Conform surselor G4Media, pentru 2025, PSD pregătește impozitarea dividendelor cu 16%, un impozit progresiv care va lua serios din banii angajaților cu venituri peste 5.000 de lei, împovărarea suplimentară a microîntreprinderilor.

Surse guvernamentale consultate de Economedia arătau că în 2024 vor începe discuții în coaliție pe tema impozitului progresiv, care ar putea fi implementat în 2025. PSD a deschis discuția despre impozitul progresiv pe venitul angajatilor încă din 2021, dar acestea ar urma să fie reluate în anul care începe, unul cu patru rânduri de alegeri.

Încă de acum un an preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat că, după părerea sa, viitorul este impozitarea progresivă, însă numai după ce ANAF, Ministerul Finanţelor şi Vama vor trece la digitalizare, transmitea News.ro. Ciolacu a explicat că toate statele lumii, mai puţin Rusia şi Estonia, nu au astfel de impozitare.

În iunie, Friedrich Ebert Stiftung, o fundație a stângii germane, a prezentat un studiu care arată că introducerea în România a unui impozit progresiv moderat, mărirea impozitului pe dividende, eliminarea scutirilor din construcții, IT și agricultură și alte taxe pentru anumite sectoare ar fi soluția pentru gaura bugetară și creșterile salariale pentru profesori din acest an. Studiul propune 4 scenarii de impozit progresiv pe salarii, care ar aduce de la 5 miliarde lei până la 15 miliarde lei la bugetul de stat. Mai multe AICI. Printre cei care au prezentat acest studiu s-a regăsit și Victoria Stoiciu, numită consilier al premierului social-democrat Marcel Ciolacu, unul dintre principalii promotori ai introducerii impozitului progresiv în România.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Sigur ca economia României nu este una prosperă. Dar, cum v-a venit ideea cu impozitul progresiv, cu cine, cu ce economist, v-ați consultat?!

    Sau ați pornit de la disperarea ca deficitul bugetar tot crește și nu știți ce să mai faceți?….

  2. Nu cred ca este momentul sa ii taxam pe cei care o duc foarte bine si sa le oferim mai multe ajutoare celor care au mai mare nevoie.

  3. pai tocmai de aia ESTE MOMENTUL sa discutam. dar suntem intr-o epoca a absurdului, in care poti demonstra ca albul este negru si asta cu un aer foarte doct.

  4. In germania si Italia este impozit progresiv de zeci de ani si cu toate astea inegalitatea sociala este Muuuuuuuuuuult mai mare.

    Degeaba taxezi munca si capitalul activ.

    Mai degraba ar trebui sa se uite la cei care detin cate 10+ proprietati de nu mai gasesc oamenii de rand locuințe accesibile.
    Mai degraba s-ar uita la gaurile din bugetul statului printre care pensiile speciale, aparatul bugetar supra dimensionat si multe alte deficiente ale statului roman.

  5. S-a trezit și părințelu cu pareri despre impozite si taxe.
    Nu trebuie sa ne dăm cu parerea despre ce spun doi habarnavisti notorii despre munca si economie.
    Sigur ca daca economia Ro era una dezvoltată era in regula o discuție despre impozit progresiv.
    Atata timp cat economia nu produce decat datorii nu vad rostul.
    Inainte de toate mariti colectarea de TVA si a celorlalte venituri la 45-50% nu la 20% cat e acum.
    Apoi reduceti cu 50% imensul aparat bugetar de care Romania nu are nevoie in epoca digitalizarii(!!!).
    Apoi dupa astea in 2025 experimentati impozitul progresiv timp de un an pe:
    – salariile si pensiile cumularzilor,
    – pensiile speciale,
    – toate veniturile brute ce depasesc 3000 €.
    Cota de impozit propusa: 20%.
    Se estimeaza cresterea veniturilor statului cu 5% daca se aplica un an.
    Nu se justifica impozit progresiv pentru venituri brute cuprinse intre 10-15 mii lei pe luna cand cei 700.000 de cumularzi iau si pensii nesintite si venituri barosane ce cumulat trec bine de 40 – 50 mii lei pe luna.
    Iar impozitele colectate de la “trufandalele” astea de peste 70 de ani sunt insignifiante!😁
    Asta ar trebui facut in prima faza:
    Impozit progresiv pe veniturile flatulenților si dupa un an mariti cu 10% baza de impizitare.
    Si tot asa:
    Impozit progresiv pe veniturile samsarilor imobiliari si auto!
    Pas cu pas dar numai asa nu dupa cum zice un habarnavist : impozit progresiv la toti gramada!
    Intai impozitați privilegeații, profitorii, specialii, cumularzii si ceilalti pafaristi din Parlament!😵

  6. Majoritatea covarsitoare a ‘realizatilor’, ‘prin fortele proprii’, e orbita de amorul propriu ce le obtureaza capacitatea de a observa ca fara suport nimic nu sta, practic, intreaga interdependenta pe care civilizatia e fondata.

    De aceea, gandirea ‘de dreapta’ e toxica societatii, pt. ca intotdeauna va creea inegalitate prin aceasta mentalitate: “Eu merit, tu nu.”, cand e un intreg univers in spatele acestor evenimente.

    Acum, pe subiect, fara impozitarea progresiva, Romania e sortita falimentului.

    Nu se poate altfel. S-a furat prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *