Rezerva Federală (FED) din Statele Unite a majorat miercuri rata dobânzii de referință cu jumătate de punct procentual, în conformitate cu așteptările pieței. Aceasta este cea mai mare creștere din 2000 până în prezent și este un răspuns la presiunile inflaționiste în creștere, scrie CNBC.
„Inflația este mult prea mare și înțelegem dificultățile pe care le provoacă, acționăm rapid pentru a o reduce”, a declarat președintele Fed, Jerome Powell, în timpul unei conferințe de presă, pe care a început-o spunând că vrea „să se adreseze direct poporului american”. Mai târziu, el a remarcat povara inflației asupra persoanelor cu venituri mai mici, spunând: „Ne angajăm ferm să restabilim stabilitatea prețurilor”.
Acest lucru va însemna probabil, conform comentariilor președintelui, mai multe creșteri de 50 de puncte de bază ale dobânzii, deși nimic mai agresiv decât atât.
Jerome Powell a subliniat angajamentul de a reduce inflația, dar a indicat că creșterea ratelor dobânzilor cu 75 de puncte de bază la un moment dat „nu este un lucru pe care comitetul îl ia în considerare în mod activ”.
Odată cu creșterea ratelor dobânzilor, banca centrală din SUA a indicat că va începe să reducă deținerile de active din bilanțul său de 9 trilioane de dolari. Fed a cumpărat obligațiuni pentru a menține ratele dobânzilor scăzute și pentru a permite banilor să curgă prin economie. Însă creșterea prețurilor a necesitat o regândire dramatică a politicii monetare.
„Economia americană este foarte puternică și bine poziționată pentru a face față unei politici monetare mai stricte”, a spus el, adăugând că prevede o aterizare „ușoară sau moale” pentru economie, în ciuda înăspririi politicii monetare.
Aceste mișcări de politică monetară au venit într-un moment în care lanțurile de aprovizionare s-au blocat și cererea a crescut.
Inflația anuală din SUA a crescut cu 8,5% în martie, conform indicelui prețurilor de consum al Biroului de Statistică a Muncii.