Bulgaria: În imobiliare, nu mai există “Mica Rusie” pe coasta Mării Negre/ Tinerii profesioniști bulgari și pensionarii europeni cumpără acum proprietăți

nessebar bulgaria Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP

Piața proprietăților de vacanță de pe coasta bulgară a Mării Negre se îndepărtează de dominația anterioară a cumpărătorilor ruși, atrăgând acum un amestec de tineri profesioniști bulgari și europeni pensionați. Conform agenției bulgare de presă BTA, citată de Novinite, jumătate dintre cumpărătorii de apartamente pe litoralul Bulgariei sunt bulgari sub 30 de ani, în principal din sectorul IT, în timp ce cealaltă jumătate este formată din pensionari din Germania, Franța, Italia și Țările de Jos.

Cererea este deosebit de puternică pentru apartamentele cu două camere din cadrul complexelor închise, cu prețuri medii începând de la 1.900 de euro pe metru pătrat. Taxele de întreținere, care acoperă facilități precum piscinele și sălile de sport, nu mai descurajează cumpărătorii, care cheltuiesc de obicei aproximativ 60-70 de leva (30-35 de euro) pe lună pentru aceste servicii. Investitorii ucraineni intră, de asemenea, pe piață, concentrându-se pe noile proiecte rezidențiale din apropierea mării.

Despre piața proprietăților de vacanță din Bulgaria au vorbit Atanas Argirov și Stefka Kalcheva, membri ai Consiliului de administrație al Asociației Naționale “Real Estate”.

În Varna, prețurile proprietăților rezidențiale au crescut cu 60% în ultimii doi ani, provocând o schimbare a interesului cumpărătorilor către casele de vacanță. Atanas Argirov remarcă faptul că prețurile proprietăților de vacanță au crescut, de asemenea, deși mai lent, cu 25 la sută în aceeași perioadă, indicând o traiectorie ascendentă stabilă, în ciuda rămânerii în urmă față de proprietățile imobiliare rezidențiale.

În Nisipurile de Aur, cererea de proprietăți de vacanță este, de asemenea, în creștere, în special în cadrul complexelor de aparthoteluri închise, utilizate în principal ca locuințe secundare închiriate în timpul sezonului estival.

Cumpărătorii din Varna preferă predominant apartamentele cu două camere, care reprezintă aproximativ 40% din totalul tranzacțiilor imobiliare din oraș. Unitățile mai mari, cu mai mult de trei camere, sunt preferate de profesioniștii din domeniul IT, care le folosesc nu doar ca locuințe, ci și ca spații de lucru, reflectând o tendință în creștere către spații de locuit multifuncționale. Securitatea și facilitățile din comunitățile închise atrag peste 80 % dintre cumpărători, creșterea taxelor de întreținere constituind un factor de descurajare minim.

Aproximativ 60 % dintre noii cumpărători din Varna și stațiunile din împrejurimi au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, mulți dintre aceștia lucrând în sectorul IT. Bulgarii reprezintă majoritatea cumpărătorilor, în timp ce pensionarii din Europa de Vest constituie un grup demografic mai mic, dar semnificativ, alături de cumpărătorii din Ucraina și Israel. Plecarea cumpărătorilor ruși a dus la o prezență mai redusă a străinilor pe piața imobiliară din Bulgaria, investitorii ucraineni începând să joace un rol mai important.

În regiunea Burgas, interesul pentru proprietățile de vacanță este în continuă creștere, cetățenii bulgari reprezentând 50 % din tranzacții. Restul include pensionari din Germania și un amestec divers de cumpărători din Polonia, Republica Cehă, Israel și țările vorbitoare de limbă rusă. Acest aflux a compensat parțial scăderea numărului de cumpărători ruși, care se confruntă cu dificultăți logistice în utilizarea proprietăților lor bulgare din cauza restricțiilor privind vizele și transportul.

Sozopol, Nessebar, Sunny Beach și Primorsko rămân destinațiile preferate pentru investițiile imobiliare de vacanță, cu un interes crescut din partea cumpărătorilor ucraineni pentru Pomorie. Profilul cumpărătorilor din Burgas este orientat către bulgarii mai tineri, cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani, care caută o a doua casă, în timp ce cumpărătorii străini, în special din Polonia, sunt, de asemenea, predominanți.

Atât în Varna, cât și în Burgas, apartamentele cu două camere sunt tipul de proprietate preferat de cumpărători, oferind flexibilitate pentru utilizarea sezonieră. Atractivitatea complexelor închise constă în securitatea și facilitățile de care dispun, taxele suplimentare, inclusiv costurile de întreținere, reprezentând o preocupare minimă pentru noii cumpărători. Prețurile sunt influențate de proximitatea față de mare, proprietățile situate mai aproape de plajă având valori mai ridicate.

 

Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *