Care sunt principalele provocări ale Europei în supraviețuirea fără gazul rusesc

Aragaz gaze naturale mancare Pexels Foto: Pexels.com

Guvernele europene elaborează măsuri drastice pentru a reduce cererea de energie și pentru a supraviețui iernii fără gaze naturale din Rusia, ceea ce va fi o provocare uriașă. Bloomberg a analizat care vor fi cele mai mari provocări pentru statele europene pentru a-și reduce dependența de Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Prețurile la gaze au scăzut sub nivelurile record, dar rămân la niveluri amețitoare, iar problema provocată de oprirea activității industriale persistă.

Rusia a redus deja exporturile de gaze către Europa ca represalii la sancțiunile internaționale impuse de invazia sa în Ucraina, iar o acțiune recentă de oprire a fluxului vital al gazoductului Nord Stream către Germania a sporit presiunea asupra blocului comunitar.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Chiar și presupunând că domeniul reușește să reducă consumul de gaze cu 15%, există încă un mare semn de întrebare dacă sursele alternative de energie, inclusiv cele hidro și nucleare, vor umple golul lăsat de reducerile rusești. can. De asemenea, nu este clar dacă transporturile de gaze naturale lichefiate – un substitut major pentru livrările rusești – vor rămâne în abundență.

„Prețurile ridicate și distrugerea cererii rezultate ar putea însemna, în cele din urmă, că Europa va evita să rămână fără gaze”, a declarat într-o notă Catriona Lindsay, analist senior de prețuri la DB Group Europe. “Cu toate acestea, costul ar fi totuși astronomic”.

Bloomberg prezintă cinci lucruri la care trebuie țările europene să fie atente și care vor decide dacă Europa poate face față lunilor mai reci care vor urma.

Potrivit agenției de rating Fitch, în cazul în care reducerea de 15% este realizată, iar vremea este favorabilă, continentul ar putea face față acestei veri, chiar dacă se va ajunge la o întrerupere totală a gazelor rusești. Însă echilibrul dintre cerere și ofertă este o provocare pentru Germania, o putere economică, ale cărei rezerve de gaz se așteaptă să se reducă, ceea ce înseamnă că nu va exista aproape niciun tampon împotriva surprizelor, inclusiv a unui frig neobișnuit. „Marja de eroare se va restrânge”, a declarat Angelina Valavina, șefa departamentului EMEA pentru resurse naturale și mărfuri din cadrul Fitch.

Depozitele de stocare ale Germaniei sunt pline în proporție de aproximativ 87%, dar reducerile de gaze ale Rusiei reprezintă o amenințare serioasă pentru atingerea obiectivului de 95% până la începutul lunii noiembrie. Claus Müller, președintele Agenției federale de reglementare a rețelelor de energie, a avertizat luna trecută că, chiar și la acest nivel, fluxurile rusești cu zero ar acoperi doar 2 luni și jumătate din cerere.

Provocarea energetică

În timp ce industriile au redus consumul de gaze, cererea de combustibil pentru producerea de energie a fost mai mare decât se aștepta. Valurile de căldură și seceta au paralizat energia hidroelectrică în această vară, în timp ce apele fierbinți ale râurilor și o pană nucleară franceză au redus energia nucleară. Analiștii de la Rystad Energy au declarat într-o notă că echilibrul producției în Europa este „o provocare serioasă”, deoarece „nu există prea multă flexibilitate din alte surse”. El a precizat că vremea foarte rece și vântul slab ar putea duce la raționalizarea energiei și la pene de curent.

Concurența cu Asia

Politica chineză Covid Zero, coroborată cu prețurile ridicate, a redus importurile de GNL ale țării asiatice cu aproape 20% până acum în acest an, asigurând suficiente livrări pentru Europa. Bloomberg se așteaptă ca China – cel mai mare cumpărător de GNL din lume anul trecut – să restabilească parțial achizițiile până în decembrie, dar volumele vor rămâne în continuare sub nivelurile din 2021. Cu toate acestea, o creștere bruscă a cererii asiatice va alimenta o criză globală a aprovizionării.

Întrerupere neplanificată

Un alt risc major este reprezentat de întreruperile neplanificate, în special un incident la o instalație masivă, cum ar fi uzina Freeport LNG din SUA, care a fost afectată de un incendiu în luna iunie. Evenimentul a redus semnificativ exporturile totale din această țară; Această vară a fost gestionabilă pentru Europa, pe fondul cererii scăzute din partea Chinei, dar iarna a fost potențial foarte dăunătoare. Instalația este planificată să se redeschidă la jumătatea lunii noiembrie, dar comercianții se tem că întreruperea ar putea fi prelungită.

Factorul meteorologic

Vremea este cel mai imprevizibil factor. Iarna trecută a fost relativ blândă, lăsând Europa cu mai multe rezerve de combustibil decât se aștepta. Iar prognoza pentru luna octombrie, când începe sezonul de vară, indică temperaturi peste normal. Dar dacă Europa se va confrunta în cele din urmă cu ceva similar cu 2012, care a fost cea mai friguroasă iarnă din ultimii 10 ani, atunci cererea de gaze a regiunii ar fi de aproximativ 20 de miliarde de metri cubi – sau 5% din consumul anual normal – mult peste ipotezele actuale. . Pentru Valavina de la Fitch. Acest lucru ar însemna „un echilibru mai dificil între cerere și ofertă pentru 2023″, a spus el.