Ce fac europenii cu vechile echipamente IT/ Românii sunt la coada clasamentului reciclării

laptop smartphone Sursa foto: pixabay.com

Utilizarea din ce în ce mai intensă a echipamentelor IT&C are ca rezultat o cantitate tot mai mare de deșeuri provenite de la dispozitive vechi, cum ar fi laptopuri, tablete, telefoane mobile, smartphone-uri și computere desktop. Acest lucru ridică întrebarea ce se întâmplă cu dispozitivele TIC care nu mai sunt necesare, notează Oficiul de Statistică al Uniunii Europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

13% și-au reciclat vechile computere desktop

Una din cinci persoane (19%) din UE și-a păstrat acasă calculatoarele desktop, 13% dintre persoane și-au reciclat vechile calculatoare desktop, 8% le-au dat sau le-au vândut și 2% le-au aruncat. Restul respondenților fie nu au cumpărat niciodată computere desktop, fie continuă să folosească dispozitivele existente, fie au luat alte măsuri cu acestea.

Suedia a înregistrat cel mai mare procent de persoane (29%) care reciclează vechile computere desktop, devansând Țările de Jos (27%), în timp ce Finlanda, Danemarca și Austria s-au apropiat de 20%. România este pe locul 23, cu doar 6,6 dintre persoane care au ales reciclarea.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei


În schimb, Țările de Jos (15%) și România (13%) au raportat cele mai mari procente de persoane care au dat sau vândut computerul lor desktop vechi altcuiva. De asemenea, aproape 25% spun că au păstrat acasă vechile computere.

O treime și-au păstrat vechile laptopuri și tablete, doar 10% au reciclat

Laptopurile și tabletele vechi au fost, de asemenea, păstrate în principal în gospodărie (33%). România este aproape de această meci europeană, cu 30,33%. Din nou, doar 10% dintre persoanele din UE și-au reciclat vechile laptopuri sau tablete, 11% le-au donat sau vândut și 1% le-au aruncat. Restul respondenților fie nu au cumpărat niciodată laptopuri sau tablete, fie au continuat să își folosească dispozitivele existente, fie au luat alte măsuri cu acestea.


Cea mai mare proporție de persoane care își reciclează vechile laptopuri sau tablete a fost observată în Suedia, Finlanda și Danemarca, toate aproape de 18% dintre persoane, urmate de Grecia (17%) și Croația (15%). România este pe locul 25 la acest capitol, cu doar 4,6 la sută.

Croația (35%) și Franța (15%) au raportat cele mai mari procente de persoane care și-au dat sau vândut laptopul sau tableta veche altcuiva. România avut un scor de aproape 13% la acest capitol.

Jumătate dintre persoane își păstrează acasă telefoanele mobile sau smartphone-urile vechi

Principala destinație a dispozitivelor IT&C care nu mai sunt utilizate a fost locuința proprietarului lor. Aproape jumătate dintre persoane (49%) și-au păstrat vechile mobile sau smartphone-uri în gospodărie. România se apropie și în acest caz de media europeană, cu 42,29 la sută.

Doar 10% dintre persoanele din UE și-au reciclat vechiul telefon mobil sau smartphone, 17% l-au dat sau l-au vândut unei persoane din afara gospodăriei, iar 2% l-au aruncat fără a-l recicla. Restul respondenților fie nu au cumpărat niciodată telefoane mobile sau smartphone-uri, fie continuă să își folosească dispozitivele existente, fie au făcut altceva cu acestea.

Grecia (18%), Austria (17%) și Cehia (15%) au raportat cele mai mari rate de persoane care și-au reciclat mobilele sau smartphone-urile vechi în 2022, urmate de Danemarca (14%) și de mai multe țări care se apropie de 12% (Polonia, Spania, Irlanda, Belgia și Țările de Jos). România este pe locul 24, cu 7,5%.

Croația (32%) și Țările de Jos (24%) au raportat cele mai mari procente de persoane care și-au dat sau vândut vechiul telefon altcuiva. În România, 22% și-au dat sau vândut vechiul telefon altcuiva.

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.